Μία εικοσαετία δημιουργικής συμπόρευσης των New York Times και της «Καθημερινής»

Μία εικοσαετία δημιουργικής συμπόρευσης των New York Times και της «Καθημερινής»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος μιας αγαστής συνεργασίας πρέπει να εορτάζεται με τον δέοντα τρόπο. Οι New York Times και η «Καθημερινή» συμπορεύονται δημιουργικά για μια ολόκληρη εικοσαετία, κατά την οποία το πεδίο της ενημέρωσης κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε από τη νέα τεχνολογία. Οι τεκτονικές αλλαγές που ανέτρεψαν τα δεδομένα στα παραδοσιακά έντυπα, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τους μεταξύ τους δεσμούς. Την περασμένη Τρίτη, μέλη από το βαρύ πυροβολικό των ΝΥΤ βρέθηκαν στην Αθήνα για να παραστούν σε μια ειδική εκδήλωση για τα 20 χρόνια της συνεργασίας με την «Κ» που πραγματοποιήθηκε σε αθηναϊκό ξενοδοχείο. Οι προσκεκλημένοι ήταν άνθρωποι από τον διπλωματικό, πνευματικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο, δίχως εκπροσώπους της πολιτικής. Ηταν μια συμβολική προσπάθεια να συζητηθεί το μέλλον της ενημέρωσης από τους ίδιους τους λειτουργούς της, που φέρουν την ευθύνη του σεβασμού στην αλήθεια, που παλεύουν ενάντια στα fake news.

Στο πλαίσιο αυτής της βραδιάς, ο Στίβεν Ντάνμπαρ – Τζόνσον, επικεφαλής των New York Times International έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αλέξη Παπαχελά και τον κορυφαίο επιφυλλιδογράφο της αμερικανικής εφημερίδας Ρότζερ Κόεν. Εστίασαν στην επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στις πιέσεις που ασκεί ο λαϊκισμός στα ΜΜΕ, καθώς βέβαια και στη διάδοση των ψευδών ειδήσεων. Στο επίκεντρο, επίσης, βρέθηκε και η κατάσταση στον ελληνικό Τύπο που φαίνεται να πλήττεται τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την αυξανόμενη δημοφιλία του Διαδικτύου. Οπως, όμως, επεσήμανε ο διευθυντής της «Κ», είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της αναδημοσίευσης (συχνά χωρίς αναφορά στην αρχική πηγή) ολόκληρων άρθρων των εφημερίδων από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Ο Ντάνμπαρ – Τζόνσον άφησε αχτίδες αισιοδοξίας, πάντως, για τον Τύπο, λέγοντας ότι η αποδοχή του Netflix και του Spotify μπορεί να ωθήσει τη νέα γενιά να πληρώσει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο και πως πλέον οι ΝΥΤ έχουν προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή. «Μη θεωρείτε ότι οι αλλαγές τελείωσαν», συμπλήρωσε. «Θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς». Συνεπώς, η επιβίωση έχει να κάνει με την προσαρμογή και τη συνεργασία. Η αμερικανική εφημερίδα έχει φροντίσει εδώ και πολλά χρόνια να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις ψηφιακές συνδρομές.

Πριν ανεβούν οι τρεις δημοσιογράφοι στο πάνελ, είχε προηγηθεί μια μικρή εισαγωγή από τον Αχιλλέα Τσάλτα, τον γεννημένο στο Σίδνεϊ αντιπρόεδρο των ΝΥΤ που μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη σύμπραξη. Ο Θεμιστοκλής Α. Αλαφούζος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που ενώνουν τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι το όραμα του πατέρα του για την «Κ» ήταν να είναι μια εφημερίδα κύρους στην Ελλάδα που να έχει στραμμένο το βλέμμα της και στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή