Σύγκρουση για το «πόρισμα» – Η αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα ΑΕΙ και οι αντιδράσεις

Σύγκρουση για το «πόρισμα» – Η αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα ΑΕΙ και οι αντιδράσεις

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση και αντιδράσεις πανεπιστημιακών προκαλεί το πόρισμα της 12μελούς επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, και οι δύο πανεπιστημιακοί, υπό το βάρος των ιδεολογικοπολιτικών τους αγκυλώσεων, δημοσιοποίησαν προς διάλογο πόρισμα το οποίο βρίθει προτάσεων εκτός πραγματικότητας.

Χαρακτηριστικά, για τις ληστείες χρηματαποστολών και καταστροφές ΑΤΜ προτείνεται στα ΑΕΙ να απομακρύνουν τα μηχανήματα, για τη διακίνηση ναρκωτικών και τις «ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών» να αναλύσουν τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αγοράς πέριξ των ΑΕΙ.

Οσο για τις καταλήψεις χώρων από φοιτητές ή και τρίτους για πάρτι, η επιτροπή προτείνει στα ΑΕΙ να δημιουργήσουν χώρους ελεγχόμενους που θα παραχωρούνται στους φοιτητές, οι οποίοι θα κόβουν και αποδείξεις.

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το πόρισμα αποφεύγει να δηλώσει κάτι που για μένα είναι προφανές: ότι βία και ΑΕΙ είναι έννοιες ασύμβατες.

Διαφαίνεται ότι, πέρα από την κακή βία, υπάρχει και ανώδυνη ή ακόμα και “χρήσιμη” βία», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. «Το πόρισμα ενισχύει τη μισαλλοδοξία, τις φασιστικές συμπεριφορές και τον εκφοβισμό. Πώς να ξεχωρίσεις τη χαμηλής και υψηλής έντασης βία, όπως λέει;», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι στοχεύει στην απαξίωση των δημοσίων ΑΕΙ για να φτιάξει «πελάτες» για τα ιδιωτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT