ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προθεσμία για τις 22 Οκτωβρίου πήρε ο Γιάννος Παπαντωνίου

Προθεσμία για τις 22 Οκτωβρίου πήρε ο Γιάννος Παπαντωνίου

Μετά από πολύχρονες έρευνες των εισαγγελικών αρχών ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου σήμερα Πέμπτη, είχαν κληθεί ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετωπίζουν με βάση κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους και το οποίο αριθμεί περί τις 800 σελίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση εξοπλιστικών συμβάσεων επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και έλαβε προθεσμία για τις 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει αστήρικτο και ομιλεί για μεθοδεύσεις, αναφέρει ότι διέθετε δίκτυο λογαριασμών και υπολογαριασμών και φέρεται ότι σε αυτούς κατέληξαν 2.800.000 ελβετικά φράγκα τα οποία οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών, αποτιμώντας τη ζημιά σε βάρος του δημοσίου σε 400 εκ. ευρώ.

Η παράθεση των λογαριασμών και των υπολογαριασμών που παρατίθενται στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού, δηλώνουν κατά τις ανακριτικές αρχές προθέσεις καλύψεως των χρημάτων, κάτι που ο πρώην υπουργός αρνείται και σε ανακοίνωσή του προ ημερών παραθέτει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αντίθετης άποψης.

Σε κάθε περίπτωση, η απολογία Παπαντωνίου αναμένεται να ληφθεί τελικά σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ πρόσφατα διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία με αντικείμενο και πάλι τα εξοπλιστικά επί των ημερών του (φρεγάτες) με το ερώτημα να αποφανθεί η Βουλή αν το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί και να επιστρέψει τη δικογραφία στις ανακριτικές αρχές.

Αν αυτό συμβεί τότε ο πρώην υπουργός ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με την πρόσθετη κατηγορία της δωροδοκίας κάτι που ο ίδιος αρνείται.