Βαρθολομαίος: Χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας

Βαρθολομαίος: Χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δικαίωμα και το χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος χθες στο Φανάρι, τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι το Πατριαρχείο θα προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι «σε διάφορες φάσεις της Iστορίας, διαχρονικώς, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουμε εις τα πατριαρχικά αρχεία, ζητούσαν (οι Ουκρανοί) την απεξάρτησή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας», και πρόσθεσε: «Ακόμα και η σημερινή Ιεραρχία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ονούφριος, που είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου, Πρόεδρος της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Ουκρανίας, με την υπογραφή τους, μόλις έγινε ανεξάρτητο Κράτος η Ουκρανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζήτησαν την ανεξαρτητοποίηση των, την αποκοπή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας, δηλαδή την αυτοκεφαλία. Έχουμε τις υπογραφές τους, τις δημοσιεύσαμε. Τώρα υφίστανται προφανώς μία μεγάλη πίεση από την Μόσχα και μερικοί κάνουν πίσω, αλλά scripta manent. Οι υπογραφές τους υπάρχουν. Και είμαι βέβαιος ότι όταν το Πατριαρχείο μας προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας όλοι θα ενταχθούν στη νέα Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της πατρίδας των».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που ενημέρωσε τους προσκυνητές από την Επαρχία του γιατί, όπως σημείωσε, πολλές φορές οι πιστοί ακούν και διαβάζουν διάφορες πληροφορίες.

«Διαβάζουν πολλά, τα διαβάζω και εγώ, δεν επηρεάζομαι, δεν συγχύζομαι. Το ξέρω ότι είναι πολλά εξ αυτών εναντίον μου, αλλά 27 χρόνια που είμαι με την χάρη του Θεού Πατριάρχης, διάβασα πολλά παρόμοια, υπήρξα στόχος πολλών, αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Όταν ο άνθρωπος ενεργεί κατά συνείδηση και κάνει το χρέος του ό,τι θέλουν ας πουν και ό,τι θέλουν ας γράψουν», απάντησε ο κ. Βαρθολομαίος

Από την άλλη πάντως, το Πατριαρχείο της Σερβίας στην κόντρα του Οικουμενικού με το πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο αντιδρά στην απονομή Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική εκκλησία, φέρεται να λαμβάνει θέση υπέρ της Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή