Προσφυγικό: Αποπομπή μετά την καταγγελία κακοδιαχείρισης

Προσφυγικό: Αποπομπή μετά την καταγγελία κακοδιαχείρισης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία φορά, την τρίτη κατά σειρά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, παραμένει ακέφαλη η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (ΥΠΥΤ) και Μεταναστών, η οποία είναι υπεύθυνη για τα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά τα αποκαλούμενα hotspots. Εν μέσω μιας ακόμα κρίσης και ενώ οι εικόνες των άθλιων συνθηκών στη Μόρια της Λέσβου έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προανήγγειλε την αποπομπή του διευθυντή της υπηρεσίας κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου με συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Οπως τόνισε, ο κ. Ηλιόπουλος με τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» απάντησε στο δίλημμα «αποπομπή ή παραίτηση», που ο ίδιος του είχε θέσει την προηγούμενη Τρίτη.

Ο διευθυντής της ΥΠΥΤ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Ηλιόπουλος –όπως ο ίδιος τόνισε στην «Κ», δεν έχει παραιτηθεί ούτε και λάβει επισήμως εντολή απομάκρυνσης–, στη συνέντευξή του έκανε λόγο για κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων σε σχέση με τα ΚΥΤ –Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά–, τονίζοντας ότι επικρατεί ένα χάος και προσθέτοντας «είναι ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς». Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ίδιος είχε επίσης καταγγείλει κακοδιαχείριση όσων αφορά τα κονδύλια για τη σίτιση στα ΚΥΤ, τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Tη συγκεκριμένη υπόθεση διερευνά ο OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης), χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένα ευρήματα.

Ο κ. Βίτσας χθες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Ηλιόπουλου «αναληθή ψεύδη» και γνωστοποίησε ότι του είχε δώσει περιθώριο έως σήμερα, Παρασκευή, για να παραιτηθεί. Ανακοίνωσε επίσης ότι «θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει».

Από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι αν και ο ίδιος ήταν διευθυντής της ΥΠΥΤ δεν είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει τίποτα. Οι διοικητές των ΚΥΤ στα νησιά ορίζονται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τη σίτιση την έχει αναλάβει ο στρατός όπως και τις τεχνικές συντηρήσεις, «δεν μπορεί για το ίδιο θέμα να ασχολούνται δέκα διαφορετικές υπηρεσίες», τονίζει. Οσον αφορά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, τονίζει ότι έχει τα στοιχεία αλλά δεν μπορεί ο ίδιος να αποφανθεί «για το αν προκύπτουν αδικήματα ή όχι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιστράτηγος, που ήταν ένας εκ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία του ΓΕΣ αλλά τελικά δεν επελέγη, είχε διορισθεί σε αυτή τη θέση στις 25 Οκτωβρίου 2017 από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον οποίο τον είχε συστήσει ο σημερινός υπουργός Δημήτρης Βίτσας που τώρα τον αποπέμπει.

Η προηγούμενη διευθύντρια κ. Ανθή Καραγγελή παραιτήθηκε έπειτα από μήνες σφοδρής αντιπαράθεσης με τον τότε υπουργό Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος επίσης την είχε προκρίνει για τη συγκεκριμένη θέση εξωθώντας σε… παραίτηση τον προηγούμενο διευθυντή της υπηρεσίας Παναγιώτη Νίκα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Καραγγελή στο ΚΥΤ στη Μόρια πρόπερσι τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, καθώς πολλοί έμεναν σε καλοκαιρινές σκηνές οι οποίες είχαν σκεπαστεί από χιόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή