ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία της δικαιοσύνης

oi-epiloges-tis-kyvernisis-gia-tin-igesia-tis-dikaiosynis-2278439

Με επιλογές που κινήθηκαν στην τήρηση της δικαστικής επετηρίδας ή σε αξιοκρατικά κριτήρια, η κυβέρνηση επέλεξε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ως νέα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που ήταν ψηλά στη δικαστική επετηρίδα και είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται πρόεδρος στο ΣτΕ.

Το υπουργικό συμβούλιο δεν επέλεξε ως πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος εκτελούσε προσωρινά καθήκοντα προέδρου, ούτε και τη νεότερη αντιπρόεδρο  Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, το όνομα της οποίας είχε συζητηθεί για τη θέση του προέδρου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, από τις πλέον γνωστές ανώτατες δικαστικούς λειτουργούς επελέγη πρώτη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά την πρόσφατη διαδικασία ενώ από την ίδια διαδικασία είχαν επιλεγεί και οι Αθ. Ράντος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος, ο οποίος είναι μεν χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα αλλά θεωρείται από τους πλέον αξιόλογους δικαστές και επιπλέον ήταν στην τριάδα της επιλογής και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, άριστος δικαστικός που είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Επίσης επελέγησαν, οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού, που είχε πριν ένα χρόνο το όνομά της περιληφθεί στις επιλογές αλλά τελικά δεν έγινε και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Σακελλαροπούλου: Τιμητικό βάρος η ανάληψη της προεδρίας του ΣτΕ

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε η νέα πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και συνέχισε:

«Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».