100 χρόνια ΜΕΛΤ με αναμνηστικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ

100 χρόνια ΜΕΛΤ με αναμνηστικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χώρος ταίριαζε «κουτί» στην εκδήλωση, τόσο συμβολικά όσο και από πλευράς περιεχομένου. Την περασμένη εβδομάδα φιλοξενήθηκε στο Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι, η παρουσίαση της νέας αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ για τον εορτασμό των 100 ετών του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Το τέμενος αυτό είχε παραχωρηθεί το 1918 από την πολιτεία στο τότε Μουσείο Ελληνικών Χειροτεχνημάτων που έγινε το 1959 Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), για να πάρει πριν από λίγο καιρό το σύγχρονο όνομά του.

Η επετειακή φιλοτελική έκδοση που κοσμείται από δύο έργα του Θεόφιλου ήταν ήδη έτοιμη από το καλοκαίρι. Εξαιτίας όμως της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, δεν πραγματοποιήθηκε η επίσημη «πρώτη» της στον Τύπο. Οι δύο συνθέσεις του λαϊκού ζωγράφου απεικονίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Ερωτόκριτο με την Αρετούσα.

Οι ζωγραφιές αυτές αποτελούσαν μέρος του τοιχογραφημένου, σήμερα αποτοιχισμένου, διακόσμου από το «καλό δωμάτιο» της οικίας Ζόλκου, στο Κλομιδάδο της Λέσβου, κατά την περίοδο μεταξύ 1924 και 1930.

Στην εκδήλωση, πρώτη μίλησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ελληνικοί εικαστικοί θησαυροί –όπως αυτοί του Θεόφιλου– πρόκειται να γίνουν διεθνώς γνωστοί, καθώς θα ταξιδεύουν μακριά χάρις στα φτερά των ΕΛΤΑ. Από την πλευρά του φορέα, χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός εμπορικός διευθυντής Σάββας Δάνδολος. Υπογράμμισε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πρέπει να στηρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης.

Η επικεφαλής του μουσείου Ελενα Μελίδη έκανε συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας του μουσείου και των εκθεμάτων του, αλλά κυρίως μίλησε για το μέλλον. Οπως είναι γνωστό, 18 παλαιά αθηναϊκά σπιτάκια που διατηρούν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους και συναπαρτίζουν την «Αυλή των Θαυμάτων» στην Πλάκα θα φιλοξενήσουν σε λίγο καιρό τις ξεχωριστές ενότητες του μουσείου. Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο (στο οικοδομικό τετράγωνο Αρεως – Βρυσακίου – Κλάδου και Αδριανού) που θα αποτελέσει πραγματικό «ξέφωτο» στο παρελθόν της πρωτεύουσας.

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων αποτελείται από δύο φεγιέ που περιλαμβάνουν από ένα γραμματόσημο. Θα διατίθεται από τα ταχυδρομικά καταστήματα έως τον Ιούλιο του 2020.

Ραντεβού στη Σχολή Μωραΐτη

100 χρόνια ΜΕΛΤ με αναμνηστικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ-1

Το φετινό γούρι θα είναι προς πώληση στην Εορταγορά.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού διοργανώνει την Εορταγορά του στη Σχολή Μωραΐτη αυτό το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου. Οι επισκέπτες θα βρουν μεγάλη ποικιλία δώρων, βιβλία (συλλεκτικά, επιστημονικά και λογοτεχνικά, γαλλικά και αγγλικά), κοσμήματα, σπιτικές λιχουδιές από όλη την Ελλάδα, παλιά και μεταχειρισμένα αντικείμενα και είδη ρουχισμού (για μεγάλους και παιδιά) σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και πίνακες ζωγραφικής.

Θα υπάρχει άνετος χώρος για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ελαφρύ γεύμα. Ξεχωριστή θέση στην Εορταγορά κατέχει πάντα το γούρι της χρονιάς. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Σάββατο 3 Νοεμβρίου από 10.00 π.μ. έως 7.00 μ.μ., Κυριακή 4 Νοεμβρίου από 10.00 π.μ. έως 5.00 μ.μ. Το μπαζάρ γίνεται στις φιλόξενες αίθουσες της Σχολής Μωραΐτη (Παπαναστασίου και Αγ. Δημητρίου, Παλαιό Ψυχικό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή