ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείζον το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών

Μείζον το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών

Το μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού που μαστίζει το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα απασχόλησε σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την ελληνική πλευρά προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τόνισε, ότι η συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργεί την απαραίτητη ασφαλιστική δικλείδα ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνει η ηγεσία του ΥΔΔΑΔ και η κυβέρνηση να βρίσκονται σε αρμονία με το πνεύμα και το γράμμα των θεσμικών κειμένων και των προτάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να υποστηρίξει το έργο ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκπονεί μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές.

Συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, Έλληνες εκπρόσωποι των φορέων του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών (Κοινοβουλευτικοί, Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι, Επιστήμονες, Διευθυντές φυλακών, Συνήγορος του Πολίτη, Αστυνομία) καθώς και στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχιος Φυτράκης, στην ομιλία του  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τριετή συνεργασία του Υπουργείου με το Συμβούλιο της Ευρώπης στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής.

«Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών είναι για μας πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και αντεγκληματικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης (προγράμματα εκπαίδευσης, απεξάρτησης, αθλητισμού, πολιτισμού, επιμόρφωσης προσωπικού) που αλλάζουν τον προσανατολισμό και τη φυσιογνωμία του σωφρονιστικού συστήματος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του «Στρατηγικού Σχεδίου για το Σωφρονιστικό Σύστημα 2018-2020» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η παρούσα δράση καθώς και η μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές, χρηματοδοτούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης.