Μαμάδες με Ρούμι: Book Club

Στο νέο επεισόδιο οι Μαμάδες με Ρούμι αναζητούν τρόπους για να επιστρέψουν τα παιδιά σε απλές αλλά σημαντικές δεξιότητες και για να συναντήσουν οι ενήλικες τη χαμένη τους παιδικότητα

Στο νέο επεισόδιο οι Μαμάδες με Ρούμι αναζητούν τρόπους για να επιστρέψουν τα παιδιά σε απλές αλλά σημαντικές δεξιότητες και για να συναντήσουν οι ενήλικες τη χαμένη τους παιδικότητα.

Η καλεσμένη του επεισοδίου κ. Γαρυφαλιά Τεριζάκη, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του Παραρτήματος Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας, προτείνει μια εξαιρετική λύση! Ενα book club ενηλίκων όπου διαβάζουν παιδικά βιβλία.

Ακούστε εδώ το επεισόδιο

Αφορμή γι’ αυτό το επεισόδιο στάθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας για το παιδί και την ανάγνωση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Διαβάστε περισσότερα για την έρευνα και τα αποτελέσματά της εδώ.

Γιατί είναι καλό για έναν ενήλικα αναγνώστη να διαβάζει παιδική λογοτεχνία;

  • Ακονίζει τη φαντασία του. Τα παιδικά βιβλία περιέχουν φανταστικούς κόσμους, ήρωες με σούπερ δυνάμεις, παράξενα εμπόδια, διαδρομές και τόπους που το μυαλό μας δεν θα έφτανε ποτέ από μόνο του.
  • Υπενθυμίζει στον εαυτό του πως κάποτε ήταν και ο ίδιος παιδί.
  • Βρίσκει τρόπους να συνδεθεί με τα παιδιά που υπάρχουν τώρα στη ζωή του. Καταπιάνεται με θέματα που απασχολούν παιδιά και εφήβους, μπαίνει στον δικό τους τρόπο σκέψης αφού οι ήρωες σχετίζονται μαζί τους.
  • Ενα παιδικό βιβλίο υπενθυμίζει στον ενήλικα αρχετυπικές αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, την καλοσύνη και τον φέρνει αντιμέτωπο με προβλήματα και λύσεις.

Βιβλιοπωλεία φιλικά σε παιδιά και οικογένειες

Στην Αθήνα υπάρχουν πολλές επιλογές ανάμεσα σε βιβλιοφιλικά καφέ ή παιδικά βιβλιοπωλεία.

Διαβάστε εδώ κάποιες προτάσεις

και προσθέστε στη λίστα το Αστερόπλοιο στο Γαλάτσι, το Book & Play στη Ν. Ιωνία, το Children’s Books and more στα Βριλήσσια, το Zatopek στην Καλλιθέα (για εφήβους και ενήλικες), το Χάρτινο Καράβι στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Επίσης βιβλιοπωλεία όπως η Πολιτεία στο κέντρο της Αθήνας και οι Πλειάδες στο Παγκράτι, που δεν παιδικά, έχουν όμως ενημερωμένο παιδικό τμήμα και πρόθυμο προσωπικό που σίγουρα θα βοηθήσει στις αναζητήσεις σας.

Βιβλιοθήκες στην Αθήνα με προγράμματα για παιδιά και οικογένειες:

  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου – Δραπετσώνας
  • Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη https://www.laskaridisfoundation.org/daneistiki-vivliothiki/
  • Πλανόδια Βιβλιοθήκη. Πρόγραμμα της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα με προγράμματα για παιδιά και οικογένειες:

Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχει 266 βιβλιοθήκες μέλη. Αναζητήστε αυτήν που βρίσκεται κοντά σας και ανακαλύψτε την.
https://network.nlg.gr/library/

15 βιβλία που ενθαρρύνουν τη φιλαναγνωσία:

  • Παίζουμε βιβλίο – Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το Διάβασμα, Β. Ξανθοπούλου, Βίκυ/εκδ. Παπαδόπουλος.
  • Το λιοντάρι της βιβλιοθήκης, Μ. Νούντσεν, εικ.: Κ. Χοκς, εκδ. Παπαδόπουλος.
  • Αν ήμουν βιβλίο, Ζ. Λετρία, εικ. Α. Λετρία, εκδ. Καλειδοσκόπιο.
  • Είναι βιβλίο, L. Smith, εκδ. Καλειδοσκόπιο.
  • Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το… βιβλίο, Δ. Μπογδάνη-Σουγιούλ, εικ. Π. Μπουλούμπασης, εκδ. Καλειδοσκόπιο.
  • Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι, Α. Πιπίνη, εικ. Ε. Αράπογλου, εκδ. Καλειδοσκόπιο.
  • Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο – και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, Ρ. Παππά, εικ. Κ. Μαρκόπουλος, εκδ. Νεφέλη.
  • Ενα βιβλίο χωρίς τίτλο, Tullet Hervé, εκδ. Νεφέλη.
  • ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο, Β. Ηλιόπουλος, εικ. Ε. Λαδά, εκδ. Πατάκη.
  • Απόδραση από τη Βιβλιοθήκη του κυρίου Λιμοντσέλο, Κ. Γκραμπενστάιν, μτφρ. Δ. Δρακάκη, εκδ. Μεταίχμιο (για μεγαλύτερα παιδιά).
  • Το βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία (ακόμα κι αν δεν σου αρέσει καθόλου να διαβάζεις), F. Boucher, εκδ. Πατάκη.
  • Τα Χμ των βιβλίων! Κ. Κρις, εκδ. Κέδρος.
  • Ενα παιδί από βιβλία, Ο. Τζέφερς & Σ. Γουίνστον, εκδ. Ικαρος.
  • Βαρεμαρεστάν, Ι. Μπλουλντούμη, εκδ. Ψυχογιός.

Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να καλλιεργήσουμε ποιοτική ματιά στα αναγνώσματά μας;

Ακούστε το επεισόδιο του Μαμάδες με Ρούμι με τίτλο «Φιλαναγνωσία» με προτάσεις για το πώς επιλέγουμε βιβλία για παιδιά, αλλά και για το πώς ενθαρρύνουμε τη μεγαλόφωνη ανάγνωση.

Οι κινηματογραφικές μας επιλογές επηρεάζουν τις αναγνώσεις μας και επηρεάζονται από αυτές.

Προσθέστε στη λίστα με τις ταινίες που βλέπετε με τα παιδιά και πιο… αφαιρετικές επιλογές χωρίς έντονη δράση και γρήγορες εναλλαγές. Οπως και τα εικονοβιβλία έτσι και οι ταινίες με λιγότερο κείμενο αφήνουν την αφήγηση στον θεατή παρέχοντάς του την ευκαιρία να δώσει στην πλοκή τη δική του ερμηνεία. Επίσης, τέτοιου τύπου ταινίες αναπτύσσουν την αισθητική του θεατή.

Ενδεικτικές ταινίες:

  • Τhe Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. Η βραβευμένη με Οσκαρ ταινία μικρού μήκους (15’) που αναφέρεται στη σχέση ανθρώπου και βιβλίου. Το βιβλίο ζωντανεύει με τη δύναμη του ανθρώπου, τη δύναμη της φαντασίας.
  • The Red Balloon. Βραβευμένη με Οσκαρ σεναρίου, γυρισμένη το 1956 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Albert Lamorisse. Ενα μικρό αγόρι βρίσκει ένα μπαλόνι στους δρόμους του Παρισιού του 1950. Το μπαλόνι ακολουθεί το αγόρι παντού.
  • La Luna. Ταινία μικρού μήκους της Pixar. Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού αγοριού που ψάχνει να βρει τα δικά του μονοπάτια στη ζωή, όπως κατάφεραν να κάνουν ο πατέρας και ο παππούς του.

Συμπεριλάβετε στις επιλογές αναγνωσμάτων σας εικονοβιβλία. Προσφέρουν τη χαρά της έκπληξης, ενθαρρύνουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και προάγουν την κριτική σκέψη.

Αν θέλετε να βρείτε προτάσεις για τεχνικές αφήγησης εικονοβιβλίων ώστε να τις εφαρμόζετε στις αναγνώσεις με παιδιά, διαβάστε το βιβλίο «Βουβά κόμικς και εικονοβιβλία. Τεχνικές αφήγησης στα βιβλία χωρίς λέξεις», της Μ. Μίσσιου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Γίνετε μέλη σε μια Βιβλιοθήκη, δηλώστε συμμετοχή σε μια λέσχη ανάγνωσης, διαβάστε παιδικά βιβλία. Είναι βέβαιο πως θα εμπνευστείτε, θα χαλαρώσετε, θα επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή