Ο ναός των σωμάτων

ο-ναός-των-σωμάτων-2021682

Η καλλιτέχνης από την Νέα Υόρκη, Τρίνα Μερί δημιούργησε ένα ζωντανό ναό, χρησιμοποιώντας τα γυμνά σώματα δεκαεπτά καλλιτεχνών και χορευτών τσίρκου και την μαγική τέχνη του body painting. Το εγχείρημα της κ. Μερι δημιουργεί μια μυστικιστική ατμόσφαιρα και αποτελεί ένα μέρος του πρότζεκτ "Πέρα από τους Τέσσερις Τοίχους¨ με στόχο την στήριξη γυναικών του Νεπάλ.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς με την πρώτη ματιά τα χρωματισμένα σώματα μοιάζουν με έναν κόκκινο ναό που αντανακλάται σε νερό, ενώ στην πόρτα του στέκεται ένα γυναικείο χρυσό άγαλμα. 

Το καινοτόμο σχεδόν ψευδαισθητικό έργο τέχνης δημιουργήθηκε από την Τρίνα Μερί, η οποία είναι γνωστή για την ιδιαίτερη συμβολή της στο χώρο της τέχνης, της "ζωγραφικής σώματος" και του καμουφλάζ. "Το Bodypainting δημιουργεί μια ειδική σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και άλλες μορφές οπτικής τέχνης. Είναι μια αξεπέραστη ανθρώπινη εμπειρία», τονίζει η 34χρονη καλλιτέχνης.

Η διαδικασία της σύνδεσης του ναού των σωμάτων απαιτούσε μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή στην λεπτομέρεια. Η ίδια επισημαίνει πως χρειάστηκαν 30 λεπτά απόλυτης προσοχής στην λεπτομέρεια, καθώς έπρεπε τα σώματα να συνθέτουν με απόλυτη αρμονία τον ναό.

Συνολικά το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε εννέα ώρες. "Η ζωγραφική σωμάτων είναι προσωρινή, όπως ένα Θιβετιανό έργο στην άμμο. Αλλάζει όσο το φτιάχνεις και μόλις σταματήσεις να ζωγραφίζεις, μετατρέπεται σε κάτι άλλο, αλλάζει υφή και χρώμα", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει και η ίδια, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν 17 άτομα ακίνητα για την τελική φωτογραφία και την λήψη βίντεο, ωστόσο με τη βοήθεια ενός βουδιστή μοναχού και με την κατάλληλη ηχητική υπόκρουση, τα μοντέλα έγιναν ένα.

"Πέρα από τους Τέσσερις Τοίχους"

Το Νεπάλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες. Πολλά νεαρά κορίτσια, είτε πωλούνται ως σκλάβοι για να ξοφλήσουν τα χρέη της οικογένειας ή παντρεύονται σε ηλικία εννέα ετών. Μόνο το 1 % των γυναικών στο Νεπάλ πηγαίνει στο κολέγιο. Ενώ βίαιες πράξεις σε βάρος των γυναικών πραγματοποιούνται καθημερινά στην νοτιοανατολική Ασία.

Το πρότζεκτ "Πέρα από τους Τέσσερις Τοίχους"  προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια και να στηρίξει τις γυναίκες του Νεπάλ. Σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Motorola και η American Apparel προχώρησε στην κατασκευή ίντερνετ καφέ όπου τα κορίτσια μπορούν να εργάζονται βοηθώντας τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα τους επιτρέπει την πρόσβαση στην εκπαίδευση με την χρήση του διαδικτύου.

Με την προσπάθεια αυτή οι αρμόδιοι ελπίζουν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό. Με τη δημιουργία του εντυπωσιακού έργου τέχνης επιδιώκουν να αυξήσουν τα έσοδά τους και να προμηθευτούν με φορητούς υπολογιστές, έξυπνα κινητά και άλλες υποδομές που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν το έργο τους στο Νεπάλ. Διδασκαλία πρακτικών δεξιοτήτων σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την τέχνη είναι μόνο μερικές από τις επιδιώξεις της ομάδας για την νέα γενιά των ταλαντούχων αυτών γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή