ΕΛΚ: Στις 20 Μαρτίου η απόφαση για το Φιντέζ

ΕΛΚ: Στις 20 Μαρτίου η απόφαση για το Φιντέζ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΣΑΟΥ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με τις τελικές αποφάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον του Βίκτορ Ορμπαν και το κόμμα του, Φιντέζ, να λαμβάνονται στην πολιτική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 20 Μαρτίου, ο επικεφαλής του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, έστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος, Ζ. Ντολ, θέτοντας τρεις συγκεκριμένους όρους που πρέπει να ικανοποιήσει το Φιντέζ μέχρι τότε, αλλιώς θα πρέπει να αποπεμφθεί.

Από τη γενέτειρά του, τη νότια Βαυαρία, όπου διεξάγει καμπάνια για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο κ. Βέμπερ σκλήρυνε τη στάση του δηλώνοντας στην «Κ» ότι παρόλο που δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη, «όλες οι επιλογές είναι πλέον στο τραπέζι» και υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να τηρηθούν από τον Oρμπαν για να παραμείνει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι όροι όπως τους εξέφρασε στην επιστολή του είναι, πρώτον οι αφίσες και oι ψευδείς ειδήσεις όσον αφορά τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προέρχεται και από το ΕΛΚ, να αποσυρθούν αμέσως. Δεύτερον, το κόμμα Φιντέζ να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η καμπάνια «έχει δημιουργήσει σημαντική ζημία».

«Πολλοί στο ΕΛΚ αναμένουν το Φιντέζ να το αναγνωρίσει αυτό», αναφέρει στην επιστολή, ζητώντας εμμέσως μια συγγνώμη καθώς και να σταματήσουν οποιεσδήποτε επιθέσεις από εδώ και στο εξής. Και τρίτον, ο κ. Βέμπερ ζητάει οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης –οι οποίες έχουν θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του– να ξεκαθαρίσουν.

Ο κ. Βέμπερ ξέρει ότι πρέπει να λυθεί σύντομα το θέμα της συμμετοχής ή όχι του ουγγρικού κόμματος, που μέχρι σήμερα ανήκει στην οικογένεια του EΛΚ, καθώς όχι μόνον αποτελεί τη βασική ερώτηση που του θέτουν δημοσιογράφοι όπου βρεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, αλλά επιπλέον δημιουργεί πρόβλημα και σε μια σειρά από κράτη–μέλη. «Το μπαλάκι είναι αυτή τη στιγμή στο Βουκουρέστι», δήλωσε ο ίδιος στην «Κ» και τόνισε πως ο Ορμπαν «έχει πατήσει πάνω σε κόκκινες γραμμές». Στην επιστολή του λέει χαρακτηριστικά πως, «αν ο κ. Ορμπαν αποτύχει να καλύψει τα παραπάνω κριτήρια, τότε η μόνη επιλογή θα είναι η αποπομπή του κόμματός του από το ΕΛΚ».

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή 13 κόμματα–μέλη του ΕΛΚ έχουν στείλει επιστολή ζητώντας την προσωρινή παραπομπή του Φιντέζ από το ΕΛΚ, ανάμεσά τους και η Νέα Δημοκρατία. Ομως ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Μ. Βέμπερ ανέβασε περαιτέρω τους τόνους ζητώντας την αποπομπή του χωρίς να αναφέρει τον όρο «προσωρινή». «Για εμάς δεν έχουν σημασία τα νούμερα ή το μέγεθος ενός κόμματος, αλλά οι βασικές αρχές μας, τις οποίες είδαμε να παραβιάζει ο κ. Ορμπαν στο άρθρο 7 αλλά και με τη συμπεριφορά του μέσα στο ΕΛΚ», τόνισε ο κ. Βέμπερ στην «Κ». Με τις ευρωεκλογές σε απόσταση αναπνοής δεν είναι λίγοι μέσα στο ΕΛΚ που εκφράζουν αμφιβολίες για μια τέτοια κίνηση, καθώς το Φιντέζ αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή του και από 12 ευρωβουλευτές που έχει σήμερα να έχει 13 στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, τη στιγμή που το ίδιο το κόμμα το ΕΛΚ, αναμένεται να χάσει έδρες και από 217 να βρεθεί με 181 όπως λένε πρόσφατες μετρήσεις.

Η αποπομπή ή όχι του Φιντέζ θα αποφασιστεί στις 20 Μαρτίου στην πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες. Εκεί τα 260 μέλη που συμμετέχουν, οι αντιπρόσωποι από κάθε κόμμα που ανήκουν στην κεντροδεξιά πολιτική ομάδα, θα κληθούν να ψηφίσουν την αποπομπή ή όχι του Φιντέζ. Η απόφαση θα ληφθεί με απλή πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία του ΕΛΚ, αφού στο παρελθόν έχει αποπεμφθεί κόμμα της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή