Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με το Βrexit, καθώς σήμερα αναμένεται το θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις οκτώ μέρες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. δημιουργεί μεγάλη αγωνία στις Βρυξέλλες ότι από «ατύχημα» μπορεί να καταλήξει σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε νέο αδιέξοδο, ιδιαίτερα μετά την επιστολή που έστειλε χθες η Τερέζα Μέι προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία του ζήτησε επέκταση του χρόνου των διαπραγματεύσεων έως τις 30 Ιουνίου. Το αίτημα αυτό προκαλεί προβλήματα, καθώς η ημερομηνία που έθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που δημιουργεί τεράστιες νομικές επιπλοκές και υπονομεύει το αποτέλεσμά τους.
Ο κ. Τουσκ δήλωσε χθες ότι μετά τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με διάφορους ηγέτες και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέι «μια μικρή επέκταση είναι πιθανή», ενώ προσέθεσε ότι η 30ή Ιουνίου μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματα, αλλά δημιουργεί νομικά και θεσμικά προβλήματα. Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι, για να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε επέκταση, θα πρέπει πρώτα η συμφωνία να πάρει το πράσινο φως από το βρετανικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν πιο ξεκάθαρος σχετικά με τη διάρκεια της επέκτασης. Ο ίδιος έχει επισήμως προειδοποιήσει την κ. Μέι ότι, αν επεκτείνει την ημερομηνία διαπραγματεύσεων μετά τις ευρωεκλογές, τότε αυτό δημιουργεί θεσμικές και νομικές επιπλοκές. «Η αποχώρηση πρέπει να γίνει πριν από τις 23 Μαΐου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στο Κολέγιο των Επιτρόπων, χθες, το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τους 28 επιτρόπους, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε επέκταση δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει διάρκεια μέχρι τις 23 Μαΐου ή να δοθεί μεγαλύτερη, τουλάχιστον ένας χρόνος. Εγγραφο με την απάντηση της Επιτροπής προς το αίτημα της κ. Μέι αναφέρει πως «αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και η ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις».
Τα κράτη-μέλη δεν είναι ιδιαιτέρως θερμά στην προοπτική επέκτασης που ζήτησε η κ. Μέι, καθώς δεν γνωρίζουν τι έχει αλλάξει από τις 25 Νοεμβρίου, οπότε είχε τη συμφωνία αποχώρησης στα χέρια της και –μέχρι σήμερα– δεν κατάφερε να την περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο. «Συζητούμε υποθετικά σενάρια και ερωτήσεις». Επίσης, δεν είναι λίγοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες που μιλούν για έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη βρετανική κυβέρνηση.
«Ακόμα κι αν η ελπίδα για συμφωνία φαίνεται αδύναμη, ακόμη και απατηλή, και παρόλο που η κόπωση για το Brexit γίνεται όλο και μεγαλύτερη και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση –μέχρι την τελευταία στιγμή– μιας θετικής λύσης», είπε ο κ. Τουσκ, εκφράζοντας το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες αυτήν τη στιγμή.