Οι προτάσεις Κομισιόν στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit

Οι προτάσεις Κομισιόν στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για το Brexit, που είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2017, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου. Οι προτάσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και εγκρίνονται μονομερώς από την Ε.Ε.:

• Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τις πληρωμές το 2019 προς τους δικαιούχους του Ην. Βασιλείου για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν από τις 30 Μαρτίου 2019, υπό τον όρο ότι το Λονδίνο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και θα δεχθεί τους αναγκαίους ελέγχους.

• Αεροπορική συνδεσιμότητα και ασφάλεια: Διασφάλιση βασικής αεροπορικής συνδεσιμότητας προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου.

• Οδική συνδεσιμότητα: Συνέχιση ασφαλούς βασικής οδικής συνδεσιμότητας μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β. για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι το Η.Β. θα παράσχει αμοιβαία μεταχείριση στις εταιρείες και επιχειρήσεις της Ε.Ε.

• Επιθεωρήσεις πλοίων: Εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου και συνέχεια δραστηριοτήτων στον ναυτιλιακό τομέα.

• Πολιτική για το κλίμα: Αυτό το μέτρο διασφαλίζει ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία και την περιβαλλοντική ακεραιότητα του συστήματος εμπορίας εκπομπών.

• Πρόγραμμα Erasmus+: Οι φοιτητές και οι ασκούμενοι στο εξωτερικό που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ κατά τον χρόνο αποχώρησης του Ην. Βασιλείου μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις ή υποτροφίες.

• Αμοιβαιότητα των θεωρήσεων: Απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα) για τους υπηκόους του Η.Β. που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., υπό τον όρο ότι το Η.Β. θα παραχωρήσει επίσης αμοιβαία και χωρίς διακρίσεις απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας Εurope Direct (0080067891011), στο οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να θέσουν τις ερωτήσεις τους. Η κλήση είναι δωρεάν από οπουδήποτε στην Ε.Ε. και σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή