ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Το ένδυμα του νέου αυτοκράτορα και άλλα τελετουργικά ενόψει της ενθρόνισης του Ναρουχίτο

Ιαπωνία: Το ένδυμα του νέου αυτοκράτορα και άλλα τελετουργικά ενόψει της ενθρόνισης του Ναρουχίτο

Η παραίτηση του αυτοκράτορα Ακιχίτο από τον θρόνο των Χρυσανθέμων στις 30 Απριλίου και η ενθρόνιση του γιου του Ναρουχίτο, είναι τα πλέον επίσημα και πολυαναμενόμενα γεγονότα στην Ιαπωνία. 

Η ιστορική παραίτηση του Ακιχιτό –  ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που παραιτήθηκε από τον θρόνο τα τελευταία σχεδόν 200 χρόνια – και η τελετή ενθρόνισης του γιού του, πρίγκιπα Ναρουχίτο, έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόσο για την ιστορική και πολιτική σημασία του γεγονότος, όσο και  αυστηρό τελετουργικό, στα οποία μεγάλο ρόλο έχουν τα πλούσια ενδύματα και τα ιερά σύμβολα.

Δείτε σχετικα: Τελετουργικά στο αυτοκρατορικό παλάτι του Τόκιο για την παραίτηση του Ακιχίτο (φωτογραφίες)

Πριν λίγες ημέρες,  πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε παρουσίασε ζωντανά σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας το έγγραφο με το όνομα που θα χαρακτηρίσει την νέα αυτοκρατορική περίοδο: Reiwa.

Τα δύο ιδεογράμματα συνδυασμένα μεταξύ τους παραπέμπουν στην αρμονία που φέρνει ελπίδα, σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. 

japan

Το ένδυμα του νέου αυτοκράτορα

Για την άφιξή του στον θρόνο, ο νέος αυτοκράτορας θα φορέσει ένα σύνολο "sokutai". Το αυτοκρατορικό αυτό ένδυμα που σπάνια βλέπουμε στην εποχή μας έχει ως βασικό κομμάτι ένα είδος μεγάλου άμφιου από μετάξι στο χρώμα του ταμπάκου που σφίγγει στη μέση και έχει πολύ φαρδιά μανίκια.

Μόνο ο αυτοκράτορας φορά αυτό το χρυσοκάστανο χρώμα, οι άλλοι αριστοκράτες φορούν μαύρο, κόκκινο, μπλε ή άλλα χρώματα, ανάλογα με τη σειρά που έχουν στην τάξη αυτή.

iaponia-to-endyma-toy-neoy-aytokratora-kai-alla-teletoyrgika-enopsei-tis-enthronisis-toy-naroychito0

Γαμήλια φωτογραφία του Αυτοκράτορα Ακιχίτο, 10 Απριλίου 1959: Ο τότε διάδοχος του θρόνο φορά ένα sokutai και κρατά shaku

Tα ενδύματα της αυτοκρατορικής αυλής περιέχουν συχνά μοτίβα με πουλιά, τα οποία θεωρούνταν στα αρχαία χρόνια απεσταλμένοι των θεών, και το εξωτερικό ένδυμα του αυτοκράτορα στολίζει ένας φοίνικας της κινεζικής μυθολογίας, σύμβολο έλευσης της ειρήνης. Κάτω από τον χοντρό αυτόν μανδύα, ο μονάρχης φορά διάφορα ρούχα, ορισμένα από τα οποία διακρίνονται καθώς ο μανδύας φθάνει έως το μέσο της κνήμης.

Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό κομμάτι είναι περιβολής είναι το "kanmuri", ένα μαύρο κάλυμμα του κεφαλιού με επίπεδη βάση πάνω στην οποία βρίσκεται μια κορυφή ύψους 60 εκατοστών. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο αυτοκράτορας και οι άλλοι άνδρες της αριστοκρατίας θα κρατούν ένα "shaku" ή σκήπτρο, που είναι μια στενή ξύλινη πλάκα.

Κατά το παρελθόν, οι αυλικοί κολλούσαν στην πλάκα ένα "σκονάκι" που τους βοηθούσε να μην χάνονται σε όλον αυτό τον περίπλοκο συνδυασμό τελετουργικών.

Για την αυτοκράτειρα

Η νέα αυτοκράτειρα Μασάκο θα φορά ένα περίπλοκο ένδυμα γνωστό στο ευρύ κοινό ως "junihitoe",  ή ένδυμα πολλαπλών στρώσεων.

«Αυτό το σύνολο, που ονομάζεται σοκουτάι (για τους άνδρες) και τζουνιχιτόε (για τις γυναίκες) ανάγεται στην εποχή Χεϊάν» που θεωρείται η χρυσή εποχή του γιαπωνέζικου πολιτισμού, εξηγεί ο Κέιζο Σουζούκι που διευθύνει το Μουσείο του Κιμονό στην περιφέρεια του Τόκιο.

Δεν υπάρχει κανόνας όσον αφορά τον αριθμό των επάλληλων στρώσεων του ενδύματος. Η απερχόμενη αυτοκράτειρα Μιτσίκο φορούσε εννέα όταν ο σύζυγός της διαδέχτηκε τον πατέρα του. 

Τα μαλλιά της 56χρονης Μασάκο θα είναι παραδοσιακά κτενισμένα και στολισμένα στην κορυφή με μια τιάρα σε χρώμα χρυσό.

Αντικείμενα και ιερά σύμβολα

Ένα βασικό τελετουργικό για το πέρασμα από έναν αυτοκράτορα σε έναν άλλο είναι η μεταβίβαση «τριών ιερών θησαυρών» των οποίων ο θρύλος αναφέρει ότι είναι ηλικίας άνω των χιλίων και πλέον ετών και μεταβιβάστηκαν στην αυτοκρατορική γενιά από τη θεότητα του ήλιου Αματεράσου.

Οι θησαυροί αυτοί είναι "Yata no Kagami", ένας καθρέφτης, "Kusanagi no Tsurugi", ένα σπαθί και "Yasakani no Magatama", ένα κόσμημα αγνώστων στοιχείων.

Η κατοχή αυτών των τριών θησαυρών θεωρείται ουσιαστική απόδειξη της νομιμότητας του αυτοκράτορα, αλλά δεν υπάρχουν φωτογραφίες τους και ούτε ο αυτοκράτορας μπορεί να τους δει.

Οι θησαυροί θα μεταβιβαστούν την 1η Μαΐου κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία ο νέος αυτοκράτορας θα μετάσχει φορώντας ένα δυτικού τύπου κοστούμι. Οι γυναίκες δεν παρίστανται στην τελετή.

Αντίγραφο του σπαθιού και το κόσμημα θα παρουσιαστούν τυλιγμένα σε ύφασμα. Τα δύο αντικείμενα φυλάσσονται στο Αυτοκρατορικό Ανάκτορο στο Τόκιο όπως και ένα αντίγραφο του καθρέπτη που δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της τελετής.