ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

11belgium_eu_b
extraordinar

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mια ευέλικτη παράταση των διαπραγματεύσεων του Βrexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Κατά την περίοδο αυτή, των έξι μηνών η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τη συμφωνία και να βγει από την Ε.Ε. ακόμα και νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

«Αυτή η παράταση είναι από την μία όσο ευέλικτη την περίμενα αλλά από την άλλη μικρότερη από ότι την περίμενα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υποστήριζε μία παράταση διάρκειας ενός έτους. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι «αρκετό χρόνος και καλό θα ήταν να μην περιμένουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τουσκ.

Με τη νέα αυτή συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές όπως και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη εκλέγοντας κανονικά τους 73 ευρωβουλευτές που της αντιστοιχούν.

«Ενα σκληρό Brexit θα ήταν καταστροφικό, όλοι το γνωρίζουν αυτό, για αυτό μου αρέσει η απόφαση που πάρθηκε σήμερα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν,  Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε ερώτηση αν οι 27 βγήκαν ενωμένοι από την διαδικασία και την σημερινή σύνοδο κορυφής που ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «οι 27 είμαστε αρκετά ενωμένοι για να λάβουμε αποφάσεις, ενότητα δεν σημαίνει ότι έχουμε τις ίδιες θέσεις αλλά ότι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε συμβιβασμούς». 

Toν Ιούνιο κατά την διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα γίνει μία ενημέρωση στους υπόλοιπους ηγέτες για το πως εξελίσσεται η διαδικασία επικύρωσης του άρθρου 50 και στις 31 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν την λήξη της θητείας της τωρινής Επιτροπής η Μ. Βρετανία θα βγει από την ΕΕ.

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, Τουσκ και Γιουνκέρ δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι  πως θα τηρήσει τις συνθήκες και ότι δεν θα μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις  αποφάσεις είναι και η εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και του επόμενου προέδρου του Συμβουλίου οι οποίες «μπορούν να γίνουν με αυξημένη πλειοψηφία και τα περιθώρια η Μεγάλη Βρετανία να μπλοκάρει τις αποφάσεις είναι πολύ περιορισμένες», όπως δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ.