ΚΟΣΜΟΣ

Επεισοδιακό το μεταμεσονύχτιο κλείσιμο της βρετανικής βουλής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου (βίντεο – φωτογραφίες)

epeisodiako-to-metamesonychtio-kleisimo-tis-vretanikis-voylis-mechri-tis-14-oktovrioy-vinteo-fotografies-2336703

Μετά από άλλη μία μαραθώνια και εκρηκτική συζήτηση και ψηφοφορία κατά του Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, αργά χθες τη νύχτα – για την ακρίβεια στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης – το Βρετανικό κοινοβούλιο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της σεζόν 2017-2019.

epeisodiako-to-metamesonychtio-kleisimo-tis-vretanikis-voylis-mechri-tis-14-oktovrioy-vinteo-fotografies0

Η αναστολή των εργασιών της Βουλής θα ισχύσει ως τη 14η Οκτωβρίου,δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

epeisodiako-to-metamesonychtio-kleisimo-tis-vretanikis-voylis-mechri-tis-14-oktovrioy-vinteo-fotografies2

Μετά από μία πολύωρη διαδικασία, η Βουλή ψήφισε «όχι» για δεύτερη φορά στην πρόταση του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές πριν το Brexit , ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει  αίτημα στην ΕΕ για παράταση, αν και πλέον είναι υποχρεωμένος από τον νόμο.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε  το κλείσιμο της βρετανικής Βουλής έως τις 14 Οκτωβρίου, εν μέσω επεισοδιακών αντιδράσεων και καταστάσεων.

epeisodiako-to-metamesonychtio-kleisimo-tis-vretanikis-voylis-mechri-tis-14-oktovrioy-vinteo-fotografies4

Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην αίθουσα για την τελετή λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου όπως ορίζει το πρωτόκολλο ενώ άλλοι άρχισαν να τραγουδούν για να δείξουν την συμπαράσταση τους στον Μπόρις Τζόνσον.

Τον μεγαλύτερο σάλο προκάλεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκου, ότι θα παραιτηθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ενώ – στη λήξη των εργασιών – ο εμβληματικός πλέον "Mr Order" δήλωσε οργισμένος ότι «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ή κανονική αναστολή».

Στις 14 Οκτωβρίου η βασίλισσα Ελισάβετ θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Βουλής με την καθιερωμένη ομιλία της,  η οποία κατά παράδοση  παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

epeisodiako-to-metamesonychtio-kleisimo-tis-vretanikis-voylis-mechri-tis-14-oktovrioy-vinteo-fotografies6

Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.