Eνα Νομπέλ Ειρήνης για τον «Μαντέλα» της Αιθιοπίας

Eνα Νομπέλ Ειρήνης για τον «Μαντέλα» της Αιθιοπίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας κέρδισε χθες το Νομπέλ Ειρήνης, για τις προσπάθειές του να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τη γειτονική Ερυθραία, δίνοντας έτσι τέλος σε μια εικοσαετή διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. Ο 43χρονος Αμπι Αχμέτ Αλι από το 2018, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ξεκίνησε έντονες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ερυθραία, καθώς για περίπου δύο δεκαετίες οι «παγωμένες» διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν ως αποτέλεσμα χωρισμούς οικογενειών, εσωτερικές μεταναστεύσεις, καθώς και τον θάνατο 80.000 ανθρώπων, που βρέθηκαν παγιδευμένοι στα σύνορα των δύο χωρών.

Από την απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στη χώρα, την επιστροφή στην Αιθιοπία πολιτικών αντιφρονούντων, που ζούσαν επί χρόνια στην εξορία, μέχρι την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με τη γειτονική Ερυθραία, στην οποία η χώρα του παραχώρησε το αμφισβητούμενο συνοριακό έδαφος, ο Αμπι έχει κάνει περισσότερα μέσα σε επτά μήνες από όλους όσοι κράτησαν τα ηνία της χώρας τα τελευταία 27 χρόνια.

Η «Κ» είχε βρεθεί πριν από λίγους μήνες στην Αιθιοπία, μαζί με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος είχε τότε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε χιλιάδες Αιθίοπες που είχαν χάσει σπίτια και περιουσίες εξαιτίας των φυλετικών παθών που μαστίζουν τη χώρα. Μαζί με τις ελευθερίες που έδωσε ο Αμπι τον τελευταίο χρόνο, πάθη και φυλετικά μίση δεκαετιών βγήκαν στην επιφάνεια και μέσα σε μερικούς μήνες η Αιθιοπία αντιμετώπιζε την ταχύτερα αυξανόμενη εσωτερική προσφυγική κρίση στον πλανήτη, με 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν αφήσει τα σπίτια τους. Ωστόσο, παρά την κρίση, η δημοτικότητα του Αμπι στη χώρα βρίσκεται στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμπολίτες του αναφέρονταν σε αυτόν ως «Ομπάμα», «Τριντό» ή ακόμη και «Μαντέλα» της Αιθιοπίας. Ο ίδιος, μέσα σε λίγους μήνες, προχώρησε σε τεράστιες πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τόσο πολλές και τόσο γρήγορα, ώστε πολλοί, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μας έλεγαν ότι η αφρικανική χώρα των 108 εκατομμυρίων κατοίκων είχε γίνει ήδη αγνώριστη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε τον Αμπι πρωθυπουργό, επιτέλους πιστεύω ότι μπορεί να γίνουν σπουδαία πράγματα στην Αιθιοπία», έλεγε στην «Κ» ο 25χρονος Μάμι. «Ο Αμπι Αχμέντ έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που δίνουν σε πολλούς πολίτες ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα πιο λαμπρό μέλλον», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή των βραβείων Νομπέλ, προσθέτοντας ότι ίσως μερικοί θεωρήσουν πως το Νομπέλ τού δόθηκε πολύ νωρίς, αλλά «οι προσπάθειες του κ. Αμπι αξίζουν αναγνώριση και χρειάζονται ενθάρρυνση», καταλήγει η ανακοίνωση. Ενα Νομπέλ Ειρήνης δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας βρίσκεται σε καλό δρόμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή