Οι προσβληθέντες από τον κορωνοϊό πολίτες «εγκαινίασαν» τη… σημερινή ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Οι ασθενείς με COVID-19, ψήφισαν τη Δευτέρα και σήμερα καλούνται να προσέλθουν στην κάλπη οι «υγιείς» ψηφοφόροι, που ανέρχονται στα χαρτιά στο 1.800.000.
Επιτροπές με ειδικές στολές και απολυμασμένα ψηφοδέλτια και κάλπες, προσήλθαν σε νοσοκομεία όπου ψήφισαν στους θαλάμους νοσηλείας οι «μολυσμένοι» από τον ιό πολίτες και σε σπίτια όπου κάποιοι εξ αυτών τελούν σε καραντίνα για τον ίδιο λόγο.
Μένει να φανεί εάν και κατά πόσον η επιδημία που επανέκαμψε ανησυχητικά στη Βόρεια Μακεδονία θα επηρεάσει τη σημερινή εκλογική διαδικασία, κυρίως ως προς τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.
Η χώρα τελεί σε υγειονομικό συναγερμό, με τις μεγάλες πόλεις να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα σύνορά της να παραμένουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κλειστά, τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και σε μια τέτοια ατμόσφαιρα οι εκλογές ελάχιστη γοητεία ασκούν σε μια κοινωνία απογοητευμένη από την πολιτική τάξη.
Το ενδεχόμενο αυξημένης αποχής φαντάζει το πλέον πιθανό, καθώς η μεγάλη διασπορά είναι βέβαιο πως θα κρατήσει στο σπίτι πολλούς ψηφοφόρους, ειδικά ηλικιωμένους και μένει να φανεί ποιος θα ευνοηθεί, ο Ζόραν Ζάεφ ή η αντιπολίτευση του VMRO DPMNE από τη διαφαινόμενη μειωμένη συμμετοχή.
Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν μια αμφίρροπη αναμέτρηση, δίνοντας προβάδισμα άλλες στον συνασπισμό του Ζάεφ και άλλες στο VMRO DPMNE, όλες όμως κατέγραφαν διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους και πάντως καμιά δεν ανίχνευε δυναμική αυτοδύναμης πλειοψηφίας.
Ετσι, ρυθμιστές της μετεκλογικής πραγματικότητας θα είναι και πάλι οι Αλβανοί του Αλί Αχμέτι, που όμως προεκλογικά προέβαλε αξιώσεις, όπως η συγκρότηση κυβέρνηση με Αλβανό πρωθυπουργό, που θεωρείται άκρως μαξιμαλιστικό και μη αποδεκτό από τη σλαβομακεδονική πληθυσμιακή πλειοψηφία αίτημα.
Οσο και αν χαρακτηρίζονται σημαντικές για την πορεία της γειτονικής χώρας οι σημερινές εκλογές, το μεγάλο διακύβευμα, αυτό που θα έφερνε τον πολύ κόσμο στην κάλπη, και ενδεχομένως θα σηματοδοτούσε ανατροπές ικανές να προκαλέσουν αναταράξεις στην όμορη περιοχή, απουσιάζει.
Οι δύο συμφωνίες, των Πρεσπών με την Ελλάδα και της Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, διά των οποίων άνοιξε ο δρόμος για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έχει καταστεί στους ερίζοντες για την εξουσία από τον συμμαχικό παράγοντα (Ευρωπαίους και Αμερικανούς) ότι αποτελούν κόκκινη γραμμή. Και μπορεί το VMRO DPMNE να δήλωνε όταν ψηφίζονταν στη Βουλή και αργότερα ότι εάν κυβερνήσει θα τις καταργήσει, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ωστόσο χαμήλωσε τον πήχυ περιοριζόμενο σε κάποιους «πυροβολισμούς» στελεχών του προς αλίευση ψήφων.