Μέρκελ: Αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να δράσει

Μέρκελ: Αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να δράσει

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να δράσει από κοινού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της, και ότι προτίθεται να ακολουθήσει νέα μονοπάτια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες συνθήκες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα -το οποίο αποστέλλεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης- ότι η Ε.Ε., ακόμη και με όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα (των κρατών-μελών της), μπορεί να δράσει», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας την συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι η Ε.Ε. κατέληξε σε ιστορική συμφωνία που θέτει στη διάθεσή της τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να διαχειριστεί τις προκλήσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες και δύσκολες και χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των κρατών-μελών που μπλόκαραν τη συμφωνία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι υποχωρήσεις ήταν αναλογικές και αναγκαίες, ώστε να έχουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης αρκετά μεγάλο ώστε να είναι αποτελεσματικό.

«Δεν υπάρχει τέλειος κόσμος αλλά καταφέραμε να κάνουμε πρόοδο», τόνισε. Νωρίτερα, δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μακρόν, και μέσω Twitter έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη».

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, σε μία Σύνοδο που ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ διάρκειας εκείνης του Δεκεμβρίου του 2000 για τη Συνθήκη της Νίκαιας, οι «27» συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. για την Ελλάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή