Πρόσκληση για νέα χρηματοδότηση της ταχείας ανάπτυξης και παρασκευής σε παγκόσμια κλίμακα εμβολίων Covid-19 ανακοίνωσε ο Συνασπισμός Καινοτομίας και Προετοιμασίας κατά των Επιδημιών CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), ένας παγκόσμιος συνασπισμός δημόσιων, ιδιωτικών, φιλανθρωπικών και πολιτικών οργανώσεων, που δημιουργήθηκε το 2017 στο Νταβός για να στηρίξει την αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών και σήμερα συντονίζει την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου Covid-19.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η νέα πρόσκληση της CEPI αποτελεί συνέχεια παλαιότερης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το εμβόλιο Covid-19 τον Μάιο. Η στήριξη της CEPI από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και όχι για την παρασκευή των εμβολίων, αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου ευρωπαϊκού σχεδίου για την επένδυση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», στην πρόληψη και θεραπεία του Covid-19.
ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. Ο αριθμός των εμβολίων που δοκιμάζονται, κατά φάση ανάπτυξης
Η CEPI, που πριν από την εμφάνιση του Covid-19 είχε χρηματοδοτήσει προγράμματα για την αντιμετώπιση του Εμπολα, του ιού Λάσα, του κορωνοϊού του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής, τού ιού Νίπα, του πυρετού Ρίφτ Βάλεϊ και του ιού Τσικουνγούνια, έχει συνάψει ήδη εννέα συνεργασίες για την παραγωγή σε μαζική κλίμακα εμβολίων Covid-19. Μέσω του συνεργατικού πλαισίου (ACT) Acceletator (Επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά του COVID-19), που συνεργάζεται με την Gavi, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο απώτερος στόχος της CEPI είναι να διαθέσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2021.
140 υποψήφια εμβόλια υπό δοκιμή
Η ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Για την υλοποίηση αυτού του σύνθετου εγχειρήματος απαιτείται η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών παράλληλα με επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα των εταιριών, ώστε να μπορούν να παραχθούν δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου.
To εμβόλιο κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει επιτύχει μέχρι στιγμής μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.077 άτομα. Το επιστημονικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε τα εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα των δοκιμών των φάσεων Ι και ΙΙ δημιουργώντας ελπίδες ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους. Η δοκιμή προκάλεσε απόκριση Τ κυττάρων εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό και απόκριση αντισωμάτων εντός 28 ημερών.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ένας από τους 140 φορείς που πειραματίζονται με εμβόλια Covid-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στο προ-κλινικό στάδιο της δοκιμής, δηλαδή στη φάση κατά την οποία το εμβόλιο χορηγείται σε ζώα για να φανεί αν προκαλεί ανοσοαπόκριση. Δεκαεννέα βρίσκονται στη φάση Ι, κατά την οποία το εμβόλιο χορηγείται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων για να δοκιμαστεί εάν είναι ασφαλές. Εντεκα βρίσκονται στη φάση ΙΙ, κατά την οποία το υποψήφιο εμβόλιο χορηγείται σε εκατοντάδες άτομα προκειμένου να αξιολογηθούν περαιτέρω ζητήματα ασφάλειας καθώς και η δοσολογία.
Οι δύο αυτές φάσεις συνθέτουν το πρώτο στάδιο των δοκιμών. Το δεύτερο και τελικό στάδιο περιλαμβάνει τη Φάση III, κατά την οποία το εμβόλιο δοκιμάζεται σε χιλιάδες άτομα, έτσι ώστε να εκλείψουν τυχόν φόβοι για την ασφάλειά του και να μελετηθούν οι παρενέργειες. Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν είχε σοβαρές παρενέργειες, αλλά το 70% των συμμετεχόντων στη δοκιμή εμφάνισαν πονοκέφαλο ή πυρετό, παρενέργειες οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρακεταμόλη.