Εκστρατεία καταπολέμησης της παχυσαρκίας στη Βρετανία – «Μπλόκο» στις διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού

Εκστρατεία καταπολέμησης της παχυσαρκίας στη Βρετανία – «Μπλόκο» στις διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Ένα μεγάλο σχέδιο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς μία τελευταία μελέτη χαρακτηρίζει την πάθηση επιβαρυντικό παράγοντα για όποιον έχει προσβληθεί από τον ιό.

«Ξέρουμε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και θανάτου από τον κορωνοϊό και επομένως είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε μέτρα για να βελτιωθεί η υγεία του έθνους και να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η εκστρατεία «Καλύτερη Υγεία» που θέτουν σε εφαρμογή οι υγειονομικές αρχές, θα προτρέπει τους πολίτες «να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και, αν χρειαστεί, να χάσουν βάρος». Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η απαγόρευση των διαφημίσεων πρόχειρου φαγητού στην τηλεόραση και το διαδίκτυο πριν από τις 21.00, δηλαδή κατά τις ώρες που είναι πιο πιθανόν να τις παρακολουθήσουν τα παιδιά. Τα εστιατόρια και οι αλυσίδες καταστημάτων που διαθέτουν φαγητό σε πακέτο και απασχολούν περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει στα μενού τους να αναγράφουν και τις θερμίδες κάθε γεύματος.

Επίσης, τα σουπερμάρκετ απαγορεύεται στο εξής να προωθούν λιπαρά και ζαχαρώδη προϊόντα, ενώ δεν θα επιτρέπεται να τα τοποθετούν κοντά στα ταμεία ή στην είσοδό τους. «Όταν κάνουμε τις αγορές μας, είναι δίκαιο να έχουμε πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες όσον αφορά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να λάβει τις σωστές αποφάσεις», είπε ο υπουργός.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, συμμετέχοντας και εκείνη στην εκστρατεία, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλά για τον δικό του «αγώνα» με τα περιττά κιλά του

Στη Βρετανία, σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων (63%) έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό, με το 36% να θεωρείται υπέρβαρο και το 28% παχύσαρκο, ενώ ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 10-11 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP