ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Εκκληση του υπουργού Οικονομίας για διεθνή οικονομική βοήθεια – Τουλάχιστον 145 οι νεκροί

Λίβανος: Εκκληση του υπουργού Οικονομίας για διεθνή οικονομική βοήθεια – Τουλάχιστον 145 οι νεκροί

Εκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας του Λιβάνου, Ραούλ Νέχμε, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, στον απόηχο της ανθρώπινης τραγωδίας που έχει συγκλονίσει την υφήλιο και η οποία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη οικονομική ζημία.

Ο Ραούλ Νέχμε είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Λίβανος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έκρηξης χωρίς διεθνή βοήθεια» συμπληρώνοντας ότι «η χρηματοοικονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά και των τραπεζών της είναι πολύ περιορισμένες». 

Η φονική έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή στη Βηρυτό άφησε πίσω της τουλάχιστον 145 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Την ίδια ώρα, έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό, ενώ ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Εκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές είναι τεράστιες», ανέφερε ο κυβερνήτης της πόλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

«Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους -σύμφωνα με τον ίδιο- να έχουν μείνει άστεγοι.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, Ραούλ Νέχμε, δήλωσε στο Reuters πως ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα, μετά την έκρηξη που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό.

Διαβάστε επίσης

Βηρυτός: Αξιωματούχοι του λιμανιού τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό

Οργή στον Λίβανο για την «ξεχασμένη» πλωτή βόμβα

Βίντεο «Κ»: Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό

Μαρτυρίες της καταστροφής: «Ούτε στον εμφύλιο τέτοιο χάος»

Εκρηξη στη Βηρυτό: Αναζητούν στην Κύπρο τον Ρώσο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο

Νεκρή Ελληνίδα και πέντε τραυματίες από την έκρηξη στη Βηρυτό

Λίβανος: Η έκρηξη βύθισε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Βηρυτού (βίντεο)