Μέρκελ: Η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για την υπόθεση Ναβάλνι

Μέρκελ: Η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για την υπόθεση Ναβάλνι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας που έγινε με χρήση ουσίας από την ομάδα Novichok, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν με την κατάσταση του κ. Ναβάλνι.

«Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει» δήλωσε.

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης» συνέχισε η κ. Μέρκελ και προσέθεσε «ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις».

Νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέσω του εκπρόσωπου της Στέφεν Ζάιμπερτ ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του Novichok.

Ο κ. Ναβάλνι νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στην Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, την διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία με προορισμό την Μόσχα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης αυτής σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.

Ακολούθως, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε στο Βερολίνο.

Γερμανοί γιατροί τονίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφείλεται σε δηλητηρίαση, μια διάγνωση που Ρώσοι γιατροί αντικρούουν.

Με πληροφορίες από Reuters, Tass, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή