ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Αλαζονικές οι δηλώσεις του Μακρόν

Τουρκία: Αλαζονικές οι δηλώσεις του Μακρόν

Ευθεία επίθεση εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση, στον απόηχο των επικριτικών –για την Άγκυρα- δηλώσεων του Γάλλου προέδρου.

«Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Κατήγγειλε δε, ότι η Γαλλία «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ε.Ε.».

Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού νότου, η οποία λαμβάνει χώρα στην Κορσική με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Τουρκία.

«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή. Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας […] Αυτό που επιθυμώ σήμερα το απόγευμα είναι εμείς, τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 17.00 ώρα Ελλάδος. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν τόσο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τη δυνατότητα ενίσχυσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μέσω της προμήθειας των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belharra, αντίστοιχα.