Ολλανδία: Στροφή 180 μοιρών στη χρήση μάσκας

Ολλανδία: Στροφή 180 μοιρών στη χρήση μάσκας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδα-ρεκόρ αναγκάζει την ολλανδική κυβέρνηση να αλλάξει πορεία πλεύσης όσον αφορά τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να φορούν μάσκα όταν δεν είναι εφικτή η κοινωνική απόσταση, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της νόσου Covid-19.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε μια σαφή, επείγουσα συμβουλή στους πολίτες της Ολλανδίας: Από εδώ και στο εξής, φοράτε μάσκα σε δημόσιους χώρους», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε συζήτηση ενώπιον του ολλανδικού Κοινοβουλίου.

Η σύσταση του Ολλανδού πρωθυπουργού σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με την έως τώρα στάση του, καθώς επί μήνες τασσόταν κατά της χρησιμότητας της μάσκας, ως μέτρου προστασίας και περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, οι απόψεις του Ολλανδού πρωθυπουργού είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Αμερικανού δόκτωρος Φαούτσι.

Η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων στο ολλανδικό Κοινοβούλιο υποστήριξαν για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε θα πρέπει να συστήσει στους πολίτες να φορούν μάσκα. Η πρόταση έγινε στη διάρκεια της συζήτησης για ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθώς το δεύτερο κύμα Covid-19 έχει οδηγήσει σε ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 3.000 την ημέρα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, έχοντας χάσει τον έλεγχο του ιού, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο μέτρο», δήλωσε η βουλευτής Λίλιαν Μαρίγνισεν του Σοσιαλιστικού κόμματος. Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα έπρεπε να θεσπισθεί νέος νόμος, καθώς το μέτρο παραβιάζει τις συνταγματικές ελευθερίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή