O Tραμπ με κορωνοϊο: Τα δεδομένα και τα ερωτηματικά

O Tραμπ με κορωνοϊο: Τα δεδομένα και τα ερωτηματικά

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τη θετική διάγνωση του Ντόναλντ Τραμπ επιχειρούν να απαντήσουν οι New York Times, σε μια εξέλιξη που έρχεται έναν μήνα πριν τις προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ και αλλάζει άρδην το τοπίο, στην κορύφωση μιας προεκλογικής περιόδου, ήδη ιδιαίτερα ταραγμένης.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Τραμπ;

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει λεπτομερή αναφορά της κατάστασης του ενοίκου του, ωστόσο ο προσωπάρχης του, Μάρκ Μέντοους είπε νωρίτερα ότι ο Τραμπ παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, ενώ εξακολουθεί να είναι σε επαφή με το επιτελείο του. 

«Παραμένει όχι μόνο σε καλή διάθεση, αλλά είναι ενεργητικός», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εχουμε μιλήσει αρκετές φορές σήμερα, μου ζήτησε πέντε – έξι συγκεκριμένα πράγματα, όπως κάθε πρωί και σίγουρα θέλει να διασφαλίσει ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε», πρόσθεσε.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι τα συμπτώματά του είναι ανάλογα ενός κρυολογήματος. Φέρεται να αποκοιμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την επιστροφή του από τη Μινεσότα στο προεδρικό αεροσκάφος, ενώ οι περιγραφές από χθεσινή εκδήλωση στο Νιου Τζερσι ανέφεραν ότι ήταν «ληθαργικός».

Τι σημαίνει πρακτικά για τα καθήκοντά του η διάγνωση;

Το προεδρικό ζεύγος παραμένει απομονωμένο και, προς το παρόν, το πρόγραμμά του για προεκλογικές συγκεντρώσεις «πάγωσε». Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πόσο θα κρατήσει η καραντίνα, ωστόσο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες.

Σε μια μεταμεσονύχτια (ώρα Αμερικής) ανακοίνωση, ο γιατρός του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να διατηρήσει τα καθήκοντά του, χωρίς διακοπή. Ωστόσο, τα σχέδια του Τραμπ για ταξίδι στη Φλόριντα στο πλαίσιο της καμπάνιας του ακυρώθηκαν, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμά του, με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς (που βγήκε αρνητικός) να αναλαμβάνει τις σημερινές του υποχρεώσεις.

Ανάλογη τύχη αναμένεται ότι θα έχουν και τα προγραμματισμένα ταξίδια σε Γουισκόνσιν και Αριζόνα, το Σάββατο και τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι συνεργάτες του προέδρου εξέταζαν αν θα ήταν δυνατόν να βάλουν τον Τραμπ μπροστά στις κάμερες από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό.

Διαβάστε επίσης: Πώς αλλάζει το τοπίο στις εκλογές η καραντίνα του Τραμπ

Ποια είναι η πρόγνωση για την πορεία της υγείας του;

Αν και ο κορωνοϊός είναι σαφώς πιο φονικός από την απλή γρίπη, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών αναρρώνει, ειδικά αν δεν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται παράλληλα με την ηλικία. Στα 74 του, ο Τραμπ ανήκει στις πλέον ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, όπως τονίζεται, το ρίσκο μεγαλώνει λόγω του μεγάλου σωματικού του βάρους.

Τι θα συμβεί αν νοσήσει σοβαρά;

Αν συμβεί κάτι τέτοιο και δεν είναι ο ίδιος σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Τραμπ προβλέπεται από το αμερικανικό Σύνταγμα ότι θα μπορούσε να μεταφέρει τις αρμοδιότητές του στον αντιπρόεδρο Πενς.

Kάτι τέτοιο έχει συμβεί τρεις φορές από το 1967, όταν και θεσπίστηκε η εν λόγω διάταξη. Το 1985, με τον Ρόναλντ Ρίγκαν να παραδίδει στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τα έτη 2002 και 2007, με τον γιό του τελευταίου να παραδίδει προσωρινά στον Ντικ Τσέινι.

Ποιος άλλος έχει μολυνθεί;

Θετικοί έχουν διαγνωστεί ακόμη η Χόουπ Χικς, μια από τις πλέον κοντινές συμβούλους του Τραμπ και η Ρόνα ΜακΝτάνιελ, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δεν φορά σχεδόν ποτέ μάσκα, έχει έρθει, ωστόσο σε επαφή με πλήθος αξιωματούχων, στελεχών των μυστικών υπηρεσιών και άλλων προσώπων, κάτι που έχει προκαλέσει μια μεγάλη αλυσίδα τεστ.

Εκτός του Μαικ Πενς και της συζύγου του, αρνητικοί έχουν διαγνωστεί ο προσωπάρχης Μέντοους, ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν, η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, ο νεότερος γιός του Τραμπ, Μπάρον, και άλλα άτομα από το κοντινό του περιβάλλον.

Aκόμη, αρνητικό ήταν και το τεστ του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, δύο ημέρες μετά τη συνύπαρξη – και σφοδρή σύγκρουση – τους στο ντιμπέιτ. Νωρίτερα, μάλιστα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε ευχηθεί περαστικά στον Αμερικανό πρόεδρο

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ανιχνευτεί ο ιός, καθώς ο μέσος όρος τοποθετείται στα πέντε 24ωρα, ενώ το μεγαλύτερο εύρος είναι οι δύο εβδομάδες.

Πώς «κόλλησε» ο ίδιος;

Στο επίκεντρο της προσοχής, όσον αφορά αυτό το ερώτημα, βρίσκεται η Χόουπ Χικς, ωστόσο δεν είναι σαφές προσώρας το πώς «κόλλησε» ο ίδιος ο Τραμπ.

Εχει βρεθεί πολλές φορές σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες και είναι εξίσου πιθανό να μετέδωσε ο ίδιος τον ιό στη συνεργάτη του, όσο και το αντίθετο. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ιχνηλατεί τις επαφές από το στενό περιβάλλον και των δύο.

Όπως ανέφερε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, το τεστ της Χικς βγήκε θετικό το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την αναχώρηση του Τραμπ για το Νιου Τζέρσι.

Δεν εξήγησε, ωστόσο, γιατί ο ίδιος ο Τραμπ αποφάσισε να πραγματοποιήσει το εν λόγω ταξίδι. Στην εκδήλωση που ακολούθησε, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φορούσε μάσκα, ενώ μίλησε σε εκατοντάδες υποστηρικτές του, τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό χώρο.

Με αυτό το δεδομένο, άλλωστε, οι αρχές στο Νιού Τζέρσι, αλλά και τη Μινεσότα, κάλεσαν την Παρασκευή τους πολίτες που έδωσαν το «παρών» στις συγκεντρώσεις να κάνουν τεστ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή