ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Προκλητικός και αναιδής ο Μακρόν

erntogan-proklitikos-kai-anaidis-o-makron-561106537

Μύδρους κατά του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφορμή οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μακρόν περί «ισλαμικού αυτονομισμού», με τον Eρντογάν να τις χαρακτηρίζει «ξεκάθαρη πρόκληση» και ένδειξη «αναίδειας».

Ο Μακρόν είχε αναφέρει ότι ο «ισλαμικός αυτονομισμός» απειλεί να κυριαρχήσει σε ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία, προαναγγέλλοντας σχετικό νομοσχέδιο, με βήματα που θα περιορίζουν την κατ’ οίκον διδασκαλία και κίνητρα για την εκμάθηση της αραβικής γλώσσας.

«Η δήλωση ότι “το Ισλάμ είναι σε κρίση” από τον πρόεδρο Μακρόν σε μια πόλη όπου πυκνοκατοικείται από Μουσουλμάνους πέρα από ασέβεια, αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση. Το να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του Ισλάμ ως πρόεδρος της Γαλλίας αποτελεί αναίδεια, αγένεια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο θρησκευτικής εκδήλωσης στην Άγκυρα. 

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε προβεί στις παραπάνω δηλώσιες στη διάρκεια επίσκεψης του στην περιοχή Λε Μουρό, ένα υποβαθμισμένο προάστιο στα βόρεια του Παρισιού.

Ερντογάν και Μακρόν είχαν συζητήσει τις διαφωνίες και διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε τηλεφωνική επικοινωνία τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από αρκετές εβδομάδες έντασης στις σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να βελτιώσουν τους δεσμούς των δύο χωρών και να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν τόνισε ότι ο πρόεδρος Μακρόν αθέτησε τη συμφωνία με τις δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι το να χαρακτηρίζει τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας ως «αυτονομιστές» θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεγάλες αντιπαραθέσεις».

«Πάνω που συμφωνήσαμε σε διάλογο και βελτίωση των σχέσεων περίπου μία εβδομάδα-δέκα ημέρες πριν, κοιτάξτε πόσο γρήγορα τα ξέχασε όλα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας τον Γάλλο ομόλογό του για έλλειψη σεβασμού.