Άδειοι οι κυριότεροι αυτοκινητόδρομοι στην Ευρώπη

Άδειοι οι κυριότεροι αυτοκινητόδρομοι στην Ευρώπη

57" χρόνος ανάγνωσης

Μία ακόμη συνέπεια των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί ανά την Ευρώπη, με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι και η δραματική πτώση στην κυκλοφορία των κεντρικών αυτοκινητόδρομων.

Η Γηραιά Ήπειρος, άλλωστε, ήδη δέχεται τις πιέσεις του β’ κύματος της πανδημίας και ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην υιοθέτηση νέων περιορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυριότεροι αυτοκινητόδρομοι είναι σχεδόν… άδειοι από αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία Σεπτεμβρίου από τους σταθμούς διοδίων της Ισπανίας, όπου οι διελεύσεις οχημάτων είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στη Γαλλία, με την πτώση να είναι διψήφιου ποσοστού.

Πρόκειται για την πρώτη κάμψη στην κυκλοφορία Ι.Χ. από την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, όταν οι χώρες της Ε.Ε. είχαν μπει σε καθεστώς καραντίνας. Ακολούθησε μια ανοδική τάση, η οποία στηριζόταν στην πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν περισσότερο με αυτοκίνητο και λιγότερο με αεροπλάνο. Παράλληλα, στήριξη παρείχε και η έκκληση των δημόσιων αρχών για περιορισμό της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, προς αποφυγή της διασποράς του ιού.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνέχεια των ολοένα και αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, η κυκλοφορία των Ι.Χ. βαίνει μειούμενη, κάτι το οποίο αντανακλάται και στα στοιχεία για την πώληση βενζίνης.