ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων έχουν πάρει φωτιά

Γιατί οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων έχουν πάρει φωτιά

Ράλι καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής όπλων στη Wall Street, κάτι το οποίο εν πολλοίς αποδίδεται στο προβάδισμα που διατηρεί ο Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επικρατήσει του Ντόναλντ Τραμπ, «θερμού» υπέρμαχου της οπλοκατοχής, οι αναλυτές προσδοκούν μια τεράστια αύξηση των πωλήσεων όπλων, υπό τον φόβο της αυστηροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Εν ολίγοις, εφόσον ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει στις εκλογές, εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να εισαγάγει μια νέα νομοθεσία, με στόχο τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Υπό αυτόν τον φόβο, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα προβούν αμέσως σε αγορές όπλων, προκειμένου να προλάβουν τον ισχύον, χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο, προτού αυτό αυστηροποιηθεί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Smith & Wesson Brands και η μετοχή της Sturm Rugen έχουν καταγράψει ράλι της τάξης του 8% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αντικατοπτρίζοντας τη διεύρυνση του προβαδίσματος του Μπάιντεν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, οι προοπτικές των πωλήσεων -και άρα των τιμών στις μετοχές των κατασκευαστριών εταιρειών- αναμένονται ακόμη πιο ευοίωνες, εφόσον οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να ελέγξουν και τη Γερουσία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα «χέρια» των Ρεπουμπλικανών. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα είναι ευκολότερη η έγκριση μιας νέας νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν μαζικά να προμηθευτούν όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει τις πωλήσεις στρατιωτικού-τύπου όπλων. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί να απαιτήσει από τους ιδιοκτήτες των παραπάνω όπλων είτε να τα δηλώσουν στις κρατικές αρχές είτε να τα πουλήσουν στο αμερικανικό δημόσιο.

Αντίστοιχη εκτίναξη είχαν καταγράψει οι μετοχές των κατασκευαστριών εταιρειών και το 2016, όταν η τότε υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, διεκδικούσε τον προεδρικό θώκο. Ωστόσο, η μετέπειτα επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ και η εφαρμογή μιας υπερχαλαρής πολιτικής γύρω από τα όπλα, οδήγησε σε κάμψη τις πωλήσεις και άρα, τις μετοχές των εταιρειών.

Πάντως, από τις αρχές του 2020, οι πωλήσεις έχουν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο, κάτι το οποίο αποδίδεται τόσο στο ευρύτερο κλίμα αναταραχής, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, όσο και στην αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από Reuters