Διορία δύο μηνών σε Κύπρο και Μάλτα για τις «χρυσές βίζες»

Διορία δύο μηνών σε Κύπρο και Μάλτα για τις «χρυσές βίζες»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, αλλά και της Μάλτας, για το ζήτημα της «χρυσής βίζας» εκκινεί η Κομισιόν, μέσω προειδοποιητικών επιστολών στις δύο χώρες. 

Όπως τονίζεται, οι κυβερνήσεις των δύο κρατών – μελών έχουν διορία δύο μηνών για να απαντήσουν στις επιστολές, με τις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίζουν ότι αν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο (αιτιολογημένη γνώμη).

Στις επιστολές, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν αναφέρει:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χορήγηση από τα εν λόγω κράτη μέλη της υπηκοότητάς τους —και, συνεπώς, της ενωσιακής ιθαγένειας— ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένη πληρωμή ή επένδυση και χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη μέλη, δεν συνάδει με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, υπονομεύει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ενωσιακής ιθαγένειας που προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λόγω της φύσης της ενωσιακής ιθαγένειας, τα συστήματα αυτά έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της Ένωσης. Όταν ένα κράτος μέλος χορηγεί ιθαγένεια, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο καθίσταται αυτομάτως πολίτης της ΕΕ και απολαύει όλων των δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό το καθεστώς, όπως το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, διαμονής και εργασίας εντός της ΕΕ ή το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, καθώς και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα των συστημάτων χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές δεν περιορίζονται στα κράτη μέλη που τα εφαρμόζουν, ούτε είναι ουδέτερα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χορήγηση της ενωσιακής ιθαγένειας ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη μέλη υπονομεύει την ουσία της ενωσιακής ιθαγένειας».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αναδείχθηκε από αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, το οποίο παρουσίαζε τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον μέχρι πρότινος βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη έτοιμους να παρέχουν «πλήρη» στήριξη σε επενδυτή με εγκληματικό παρελθόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή