Σκληρή μάχη Τραμπ – Μπάιντεν στη Φλόριντα

Σκληρή μάχη Τραμπ – Μπάιντεν στη Φλόριντα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους 29 αντιπροσώπους της στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, που αναδεικνύει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Φλόριντα είναι ένα από τα πολυτιμότερα έπαθλα σε κάθε προεδρική αναμέτρηση. Το 2000, ο Τζορτζ Μπους υπερίσχυσε του Αλ Γκορ χάρη σε μόλις 537 αμφισβητούμενες ψήφους – η υπόθεση κρίθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην τελική ευθεία της φετινής αναμέτρησης, όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν να δίνουν αγώνα στήθος με στήθος. Διόλου περίεργο, λοιπόν, που οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν χθες για άλλη μία φορά τα ξίφη τους στη Φλόριντα. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει, όπως το συνηθίζει, αψηφώντας τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, σε ανοιχτή συγκέντρωση οπαδών του στην Τάμπα. Στην ίδια πόλη θα μιλούσε και ο Δημοκρατικός υποψήφιος, προτιμώντας όμως συγκέντρωση σε drive-in, με τους οπαδούς του να μένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας. Τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ, συχνά χωρίς μάσκες, ο ένας πάνω στον άλλο, παραβρέθηκαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις των Ρεπουμπλικανών, σε διάφορες πόλεις. Μιλώντας στο BBC, ο επικεφαλής των επιδημιολόγων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δρ Αντονι Φάουτσι, εξέφρασε τον φόβο ότι οι εν λόγω συγκεντρώσεις μπορεί να αποδειχθούν «υπερμεταδότες» του ιού.

«Οσο περισσότερο μένει στην εξουσία τόσο πιο ανεύθυνος γίνεται», δήλωσε, αναφερόμενος στον Τραμπ και στη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του, ο Τζο Μπάιντεν, εξερχόμενος από εκλογικό τμήμα της πόλης του, το Γουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ, όπου ψήφισε, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Τζιλ. Μέχρι χθες, σχεδόν 77 εκατ. Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει, είτε με φυσική παρουσία σε εκλογικά κέντρα είτε με επιστολική ψήφο. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι η διεύρυνση της δυνατότητας για επιστολική ψήφο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για νοθεία και οι Ρεπουμπλικανοί προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να περιορίσουν κατά το δυνατόν αυτή τη δυνατότητα. Τις ελπίδες τους για ευνοϊκές αποφάσεις ενίσχυσε ο πρόσφατος διορισμός, από τη Γερουσία, της Εϊμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, που διαμόρφωσε άνετη πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών. Η προχθεσινή ημέρα, όμως, τους επεφύλασσε απροσδόκητες ψυχρολουσίες.

Με συναφείς αποφάσεις του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι εκλογικές αρχές δύο κατεξοχήν διαφιλονικούμενων πολιτειών, της Πενσιλβάνια και της Βόρειας Καρολίνας, έχουν δικαίωμα να δεχθούν επιστολικές ψήφους έστω κι αν αυτές έρθουν αρκετές μέρες ύστερα από την επίσημη ημερομηνία των εκλογών, την 3η Νοεμβρίου. Στην περίπτωση της Πενσιλβάνια, οι δικαστές απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα των Ρεπουμπλικανών να γίνονται δεκτές επιστολικές ψήφοι μόνο για τρεις μέρες μετά την 3η Νοεμβρίου. Στην ανάλογη υπόθεση της Βόρειας Καρολίνας, η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5-3. Η Εϊμι Κόνι Μπάρετ δεν συμμετείχε σε καμία από τις δύο ψηφοφορίες γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν είχε τον χρόνο να μελετήσει σε βάθος τις υποθέσεις. 

Στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, ο Τραμπ περιγράφει με όρους Αποκάλυψης την εικόνα της Αμερικής σε περίπτωση ήττας του. «Αν ψηφίσετε τον Μπάιντεν, τα παιδιά σας δεν θα πηγαίνουν σχολείο, δεν θα έχετε γάμους, Γιορτή των Ευχαριστιών, εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου ή οτιδήποτε άλλο», υποστήριξε ο πρόεδρος μιλώντας στην Αριζόνα, προεξοφλώντας ότι ο αντίπαλός του θα επιβάλει καθολικό lockdown μακράς διαρκείας.

Σε μία από τις σπάνιες στιγμές που αναφέρθηκε στον Τραμπ, στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον εγκωμίασε χθες για τον ρόλο του στη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, αν και εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί η κυβέρνησή του επέβαλε στη χώρα του κυρώσεις 45 φορές.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή