Ο Μπάιντεν πολιορκεί τα οχυρά Τραμπ

Ο Μπάιντεν πολιορκεί τα οχυρά Τραμπ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία φορά που ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε στην Αϊόβα ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου, για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Η ανάμνηση που του άφησε η μεσοδυτική πολιτεία δεν ήταν και τόσο ειδυλλιακή. Ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχασε, με μεγάλη διαφορά, όχι μόνο από τον εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας, Μπέρνι Σάντερς, αλλά και από έναν κατά 40 χρόνια νεότερό του, πρώην δήμαρχο από την Ιντιάνα, τον Πιτ Μπούτιτζιτζ. Πολλοί βιάστηκαν τότε να προβλέψουν ότι η απόσυρσή του από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος ήταν θέμα χρόνου.

Εννέα μήνες αργότερα, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε ξανά την Αϊόβα, αυτή τη φορά ως το φαβορί στη μονομαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Από μόνο του το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος βρέθηκε χθες σε μια πολιτεία όπου ο αντίπαλός του είχε κερδίσει το 2016, απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, με διαφορά εννέα μονάδων, αντανακλά την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση των Δημοκρατικών ότι, στις εκλογές της επόμενης Τρίτης, μπορούν να κερδίσουν αρκετές μάχες «εκτός έδρας». Την ίδια ημέρα, ο Μπάιντεν επρόκειτο να μιλήσει στο Ουισκόνσιν, μια άλλη πολιτεία όπου είχε επικρατήσει (οριακά αυτή τη φορά) ο Τραμπ, ενώ η υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Κάμάλα Χάρις έκανε καμπάνια στο Τέξας, παραδοσιακό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, αλλά διεκδικήσιμο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στη φετινή αναμέτρηση.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να περιοριστεί, στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, κατά κύριο λόγο σε αμυντικές μάχες, σε πολιτείες όπου στην αρχή της καμπάνιας εμφανίζονταν λίγο-πολύ σίγουρες για τους Ρεπουμπλικανούς. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, δύο βιομηχανικές πολιτείες που είχε καταφέρει να κερδίσει το 2016, αλλά φαίνεται να κλίνουν αυτή τη φορά υπέρ του Μπάιντεν. Στις τρεις ημέρες που απομένουν μέχρι να κλείσει η εκστρατεία των δύο υποψηφίων, ο Τραμπ έχει προγραμματίσει τρεις ομιλίες στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια και άλλες 12 άλλες συγκεντρώσεις, πάντα σε πολιτείες που είχε κερδίσει απέναντι στην Κλίντον.

Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, ο Τραμπ θα διατηρήσει ελπίδες επικράτησης μόνο αν πλειοψηφήσει στη μεγαλύτερη από τις διαφιλονικούμενες πολιτείες, τη Φλόριντα, όπου οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν σε απόλυτη «ισοπαλία» με τον Μπάιντεν. Εκτός βέβαια κι αν οι δημοσκοπήσεις πέφτουν τελείως έξω, αδυνατώντας να ανιχνεύσουν ένα βουβό ρεύμα «ντροπαλών» ψηφοφόρων του Τραμπ, οι οποίοι αποφεύγουν να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους.

Την Πέμπτη, οι δύο μονομάχοι όργωσαν ταυτόχρονα τη Φλόριντα, δίνοντας σκληρή μάχη και για την τελευταία ψήφο. Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους πολίτες που έχουν καταγωγή από την Κούβα και άλλους ισπανόφωνους της πολιτείας, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι «δεν προώθησε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας». Από την πλευρά του, ο Τραμπ καυχήθηκε για τα τελευταία επίσημα οικονομικά στοιχεία, που έδειξαν αλματώδη αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 33,1% το προηγούμενο τρίμηνο – μια ανάκαμψη ισχυρή μεν, αλλά εύθραυστη λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 
Αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ ακύρωσε το προγραμματισμένο πάρτι της εκλογικής νύχτας, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο του ομίλου του που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο. Δεν ήταν μέχρι χθες το βράδυ σαφές αν η αλλαγή των σχεδίων του Τραμπ οφειλόταν στους περιορισμούς που έχουν θέσει οι Αρχές της πρωτεύουσας λόγω κορωνοϊού ή σε άσχημα προαισθήματα για την εκλογική νύχτα ή και στα δύο.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή