ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Χρήση των S-400 όπως άλλα μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τους S-300

Ακάρ: Χρήση των S-400 όπως άλλα μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τους S-300

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας σε επιτροπή του κοινοβουλίου την Πέμπτη, ανέφερε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προτείνει τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας.

Σημείωσε επίσης ότι «το σύστημα των S-400 θα χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με το σύστημα των S-300, το οποίο υπάρχει σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Ακάρ επέμεινε επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιστέκεται με αποφασιστικότητα στις προσπάθειες εγκλωβισμού της στα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και στον Κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400, στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και απάντησε με σκληρό τρόπο στις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δικαιολογήσει την αγορά του ρωσικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως «και η Ελλάδα διαθέτει S-300, δεν κάνει μόνο δοκιμές, τα χρησιμοποιεί. Τους λένε κάτι οι ΗΠΑ; Τους ρωτάνε κάτι; Όχι. Αυτοί οι κύριοι φαίνεται πως ενοχλήθηκαν επειδή είναι ένα οπλικό σύστημα ρωσικής κατασκευής. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας».

Με πληροφορίες από Anadolu, Daily Sabah