Νάρκες στον δρόμο της διαδοχής από Τραμπ

Νάρκες στον δρόμο της διαδοχής από Τραμπ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την πείσμονα επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίσει την ήττα του μέχρις ότου εξαντλήσει κάθε περιθώριο δικαστικής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει απτόητος τις προετοιμασίες του για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τη χάραξη των πολιτικών που θα ακολουθήσει από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου. Η πρώτη σημαντική απόφαση του εκλεγμένου προέδρου ήταν η επιλογή του 59χρονου Ρον Κλέιν για το κρίσιμο αξίωμα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Δικηγόρος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Κλέιν είναι παλιός γνώριμος του Μπάιντεν. Η συνεργασία τους χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν ο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής με προεδρικές φιλοδοξίες. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Κλέιν υπηρέτησε ως προσωπάρχης δύο αντιπροέδρους των Δημοκρατικών, τον Αλ Γκορ, επί προεδρίας Κλίντον, και τον Τζο Μπάιντεν, επί προεδρίας Ομπάμα. Με μακρά πείρα από τις αίθουσες και τους διαδρόμους του Καπιτωλίου, ο Κλέιν έχει άριστες σχέσεις με το κατεστημένο των Δημοκρατικών, διατηρώντας ταυτόχρονα διαύλους επικοινωνίας με τη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι η επιλογή του θα χαροποιήσει την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, η οποία πιέζει για στελέχωση της κυβέρνησης με προοδευτικές προσωπικότητες, που θα αντανακλούν την κοινωνική βάση του κόμματος. Πάντως, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών εξ αριστερών του Μπάιντεν, έπλεξε το εγκώμιο του Κλέιν. Επιστρατεύοντας τον παλιό συνεργάτη του, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που έχει ήδη θέσει για την καταπολέμηση της COVID-19, τη στιγμή που η πανδημία (και) στις ΗΠΑ καλπάζει, με ρεκόρ κρουσμάτων.

Στη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Κλέιν έγινε γνωστός ως «τσάρος του Εμπολα», καθώς είχε αναλάβει τον γενικό συντονισμό της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις επιλογές που πρόκειται να κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος αναφορικά με τα καίρια υπουργεία της Οικονομίας, των Εξωτερικών και της Εθνικής Ασφάλειας. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Αντονι Μπλίνκεν, διπλωμάτης καριέρας και έμπιστος του Μπάιντεν εδώ και πολλά χρόνια, προαλείφεται είτε για το υπουργείο Εξωτερικών είτε για το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Δεν αναμένεται, ωστόσο, από τον Μπάιντεν να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για καίρια υπουργεία πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, δηλαδή την 26η Νοεμβρίου. Σημαντικό ρόλο ως προς την έκταση και τους ρυθμούς των αλλαγών που εννοεί να προωθήσει ο Μπάιντεν θα παίξει ο τελικός συσχετισμός δυνάμεων στη Γερουσία. Η εικόνα δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από τις 5 Ιανουαρίου, όταν θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες της Γερουσίας, στην πολιτεία Τζόρτζια. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, θα αποκτήσουν οριακή πλειοψηφία χάρη στην ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία εκ του αξιώματός της θα έχει την αποφασιστική ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν έστω και μία έδρα, πράγμα που είναι και το πιθανότερο, θα διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος και θα μπορούν να μπλοκάρουν κρίσιμα νομοσχέδια. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπάιντεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει μέρος των επιλογών του μέσω προεδρικών διαταγμάτων, αλλά θα υποχρεωθεί να αναζητεί συμβιβασμούς με τους Ρεπουμπλικανούς για καίρια θέματα.Ενώ συνεχίζει την προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα μέσω δικαστικών προσφυγών, ο απερχόμενος πρόεδρος δυσκολεύει στο μέτρο των δυνατοτήτων του την ομαλή προετοιμασία της διαδοχής. Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακυρώνοντας την πάγια παράδοση, αρνείται να ενημερώσει τον Μπάιντεν για τα μηνύματα ξένων ηγετών που παραλαμβάνει και δεν θέτει στη διάθεσή του τους μηχανισμούς που διαθέτει για τη διευκόλυνση των διεθνών επικοινωνιών του. Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει αρχίσει να κάνει τον εκλεγμένο πρόεδρο κοινωνό εμπιστευτικών πληροφοριών για θέματα εθνικής ασφαλείας, όπως επιβάλλει ο άγραφος κανόνας στην Ουάσιγκτον.Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να προκαλεί δυσφορία και σε κύκλους του κυβερνώντος κόμματος. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Οκλαχόμα, Τζέιμς Λάνκφορντ, δήλωσε ότι, αν μέχρι σήμερα, Παρασκευή, δεν έχει αρχίσει η ενημέρωση του Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφαλείας, θα πάρει δημόσια θέση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ασία καλεί Μπάιντεν

Μαζί με τους Ευρωπαίους, οι Ασιάτες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούν τις αμερικανικές εκλογές κλεισμένο κεφάλαιο και σπεύδουν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του 46ου προέδρου για τα θέματα που πρωτίστως τους αφορούν. 

Τρεις βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού (ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον) συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη και επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του. Και οι τρεις εξέφρασαν τη βούληση να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι προσδοκά ενίσχυση της συμμαχίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας και στενή συνεργασία ώστε να επιτύχουμε η περιοχή του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού να είναι ελεύθερη και ανοιχτή», ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Γιοσιχίντε Σούγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή