Τι δεν ξέρουμε για το εμβόλιο της Moderna

Τι δεν ξέρουμε για το εμβόλιο της Moderna

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή σε όλο τον κόσμο η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Moderna ότι το εμβόλιό της προστατεύει από τον κορωνοϊό σε ποσοστό 94,5%. 

Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμών Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο σκεύασμα της Pfizer διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, και άρα απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής. 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της Moderna –όπως άλλωστε και για εκείνο της Plfizer- που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. 

Με πρώτο από όλα, τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρει. Σε αυτή τη φάση, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διαρκεί η ανοσία την οποία αποκτά κάποιος όταν κάνει το εμβόλιο, καθώς οι επιστήμονες της Moderna θα πρέπει να παρακολουθήσουν τους εθελοντές της έρευνας για πολύ καιρό ακόμα, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. 

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, οι οποίοι άλλωστε κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εάν κολλήσουν κορωνοϊό. Πάντως, στέλεχος της Moderna που μίλησε στο BBC ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν φαίνεται να χάνει την αποτελεσματικότητά του όσο αυξάνεται η ηλικία του χρήστη. 

Και βέβαια, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο αυτό. Κάποιοι από τους εθελοντές που το έκαναν εμφάνισαν βραχυπρόθεσμη κόπωση, πονοκεφάλους και άλλους πόνους, όμως αυτές είναι λίγο-πολύ οι ήπιες παρενέργειες που περιμένουν οι επιστήμονες από ένα εμβόλιο που δουλεύει και πυροδοτεί μια καλή απάντηση του ανοσοποιητικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή