Επισήμως μπλόκο στο Ταμείο Ανάκαμψης από Ουγγαρία, Πολωνία

Επισήμως μπλόκο στο Ταμείο Ανάκαμψης από Ουγγαρία, Πολωνία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή στην έγκριση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου) και του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως αναμενόταν, δύο κράτη-μέλη – η Ουγγαρία και η Πολωνία – δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους σε δύο θέματα όπου απαιτείται ομοφωνία: στον τελικό συμβιβασμό για το ΠΔΠ και στην τροποποιημένη Απόφαση περί Ιδίων Πόρων, που είναι αναγκαία για να δανειστεί η Επιτροπή τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για να λειτουργήσει το ΠΔΠ.

Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 2.30 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών, η ουγγρική πλευρά έκανε πράξη την απειλή της. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Πολωνία – για τον ίδιο λόγο: τη διαφωνία με το συμβιβασμό μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μηχανισμό διασύνδεσης των κοινοτικών πόρων με τη συμμόρφωση με το κράτος Δικαίου.

Με ανάρτησή του στο Twitter προ ολίγου, ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς επιβεβαίωσε το βέτο, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε στην παρούσα μορφή του» τον μηχανισμό, καθώς αντιτίθεται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Μιχάλ Βόιτσικ, είχε μιλήσει για «κρίσιμη στιγμή» στην ιστορία της χώρας του, τονίζοντας: «Πόσο αξίζει η εθνική κυριαρχία; Ένα δισεκατομμύριο, μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια, μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ; Για εμάς είναι ανεκτίμητη». Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν ξεκινήσει διαδικασίες βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για παραβίαση των «θεμελιωδών αξιών» της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη πριν τη συνεδρίαση της COREPER II, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ξανά σε κρίση» και θα πρέπει να εμπλακούν εκ νέου στη διαπραγμάτευση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις» στην εκταμίευση των πόρων εξαιτίας της νέας εμπλοκής, προειδοποίησε η ίδια πηγή.  

Το ζήτημα του κράτους Δικαίου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ήταν το τελευταίο που επιλύθηκε – πλην όμως με μία αρκετά αμφίσημη διατύπωση – στην τετραήμερη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου. Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου με το Κοινοβούλιο επιτρέπει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση του μηχανισμού για ζητήματα υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ (κάτι στο οποίο επέμεναν οι ευρωβουλευτές). Η δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θεωρούν το μηχανισμό εργαλείο ανάμειξης της Ε.Ε. σε εσωτερικές τους υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή