Εμβολιασμός μόνο μετά την έγκριση για τον Πούτιν
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμός μόνο μετά την έγκριση για τον Πούτιν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Ως αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στους εθελοντές που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές. 

Τα παραπάνω απάντησε, σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ο ίδιος, πάντως, πριν από δύο μήνες, ερωτηθείς για το αν ο Πούτιν θα έκανε το εμβόλιο ή αν θα περίμενε να ολοκληρωθεί η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών είχε απαντήσει εμφατικά: «Ας περιμένουμε πότε ο ίδιος θα πάρει αυτή την απόφαση». Μάλιστα, τότε διαβεβαιώνε πως ο εμβολιασμός του Ρώσου προέδρου δεν θα έμενε μυστικός.

Μολαταύτα, στην πρόσφατη δήλωση του ο Πεσκόφ ήταν σαφής. «Ο Ρώσος πρόεδρος «δεν μπορεί να κάνει χρήση εμβολίου που δεν έχει πιστοποιηθεί» είπε και συμπλήρωσε «θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και στη συνέχεια, εάν ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, θα το ανακοινώσει».

Περισσότεροι από 30.000 εθελοντές για το δεύτερο εμβόλιο

Σημειώνεται ότι το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona, το οποίο ανέπτυξε το Επιστημονικό Κέντρο Ιολογίας και Μικροβιολογίας Vector, εστάλη σε εννέα ιατρικά κέντρα της Μόσχας, του Νοβοσιμπίρσκ, του Καζάν, της Τιουμέν και του Καλίνιγκραντ για την έναρξη της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα μεε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα stopokoronovirus.rf.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι προγραμματίζονται δύο κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Στην πρώτη θα συμμετάσχουν 150 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στην δεύτερη 30.000 εθελοντές. Ήδη από την ομάδα των 150 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στις 21 Νοεμβρίου εμβολιάσθηκαν οι πρώτοι πέντε.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσέλευση εθελοντών της δεύτερης ομάδας κλινικών δοκιμών στην οποία σε πρώτη φάση συμμετέχουν 3.000 εθελοντές ηλικίας 18 και άνω. Μετά τον εμβολιασμό τους, οι εθελοντές παρακολουθούνται συστηματικά στα ιατρικά ιδρύματα για διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραχθεί 50.000 δόσεις εμβολίου.