Εκκλήσεις ειδικών για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Εκκλήσεις ειδικών για την Ημέρα των Ευχαριστιών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θυσιάστε την Ημέρα των Ευχαριστιών, προκειμένου να σώσετε ζωές και την υγεία σας». Αυτή την αγωνιώδη ύστατη έκκληση απηύθυνε χθες ο «εθνικός λοιμωξιολόγος» των ΗΠΑ, δρ Αντονι Φάουτσι, προς τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που ετοιμάζονται να γιορτάσουν παραδοσιακά τη μεγάλη, σημερινή γιορτή. Oπως φαίνεται όμως η έκκλησή του πέφτει σε ώτα μη ακουόντων, αφού εκατομμύρια Αμερικανοί, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC), ταξίδεψαν για να περάσουν την ημέρα με φίλους και οικογένεια και να απολαύσουν την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα και άλλα εδέσματα.

Τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή η ημέρα γιορτής να εξελιχθεί σε ένα γεγονός υπερμετάδοσης της COVID-19. Οι Αμερικανοί αρνούνται να πάρουν το μάθημά τους από τα δεινά της Ευρώπης, η οποία παρότι το καλοκαίρι φαινόταν να έχει δαμάσει τον κορωνοϊό, βρέθηκε ξανά σε μια ασφυκτική κατάσταση. Τα θερινά ταξίδια στην Ισπανία συνέβαλαν στη διασπορά μιας εγχώριας μετάλλαξης σε όλο τον κόσμο.

Ο δρ Τζόναθαν Ράινερ, πρώην σύμβουλος της ιατρικής ομάδας του Λευκού Οίκου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ημέρα των Ευχαριστιών διαθέτει τη δυναμική να γίνει μητέρα όλων των περιστατικών υπερμετάδοσης».

Ακόμα όμως και χωρίς την επικινδυνότητα της σημερινής ημέρας οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Την Τρίτη καταγράφηκαν οι περισσότεροι ημερήσιοι θάνατοι του τελευταίου εξαμήνου (2.100 νεκροί σε 24 ώρες) και εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα. Παρά την ολέθρια πραγματικότητα οι Αμερικανοί εμφανίζονται αμετανόητοι. Σε γάμο σε συναγωγή στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, την Κυριακή, συγκεντρώθηκαν επτά χιλιάδες άτομα, χωρίς, φυσικά, μέτρα προστασίας ή κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ετσι, ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 15.000 δολαρίων στη συναγωγή Γετέβ Λεβ, όπως και ότι θα εκδώσει προειδοποίηση για κλείσιμο του κτιρίου. Tην ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαγόρευσης εισόδου στους μη Αμερικανούς πολίτες από τη Βραζιλία, τη Βρετανία και άλλα 27 κράτη της Ευρώπης.

Επίσης, σε μία άλλη εξέλιξη το αμερικανικό κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) προσανατολίζεται στη μείωση των ημερών αυτο-απομόνωσης που επιβάλλονται ύστερα από μία ενδεχόμενη έκθεση στον κορωνοϊό. Ανώτατος αξιωματούχος του οργανισμού δεν απέκλεισε να μειωθεί το διάστημα των 14 ημερών καραντίνα, εφόσον υπάρχει αρνητικό τεστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή