Ταμείο Ανάκαμψης: Ο χρόνος λιγοστεύει, η Ουγγαρία επιμένει

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο χρόνος λιγοστεύει, η Ουγγαρία επιμένει

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Oυγγαρία εμμένει στο βέτο κατά του επόμενου προϋπολογισμού της Ε.Ε. εξαιτίας της ρήτρας που συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με το σεβασμό στο κράτος δικαίου, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γκιούλιας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ΄Ορμπαν θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μορβιέτσκι εντός της ημέρας, με την Βουδαπέστη και Βαρσοβία να συντάσσουν ενιαίο μέτωπο άσκησης βέτο στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η στάση των δύο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να καθυστερήσει την εκταμίευση κεφαλαίων αξίας πολλών δισ. ευρώ, σε μια εποχή που η Ευρώπη φαίνεται να χάνει τη μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οδεύοντας προς διπλή ύφεση.

Και οι δύο χώρες έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για το γεγονός ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και μη-κυβερνητικών οργανισμών. Έαν η ρήτρα περί σεβασμού του κράτους δικαίου παραμείνει σε ισχύ, διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια δεκάδων δισ. ευρώ.

«Είναι απαράδεκτο που συνδέονται οι εκταμιεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων με πολιτικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Γκιούλιας, προσθέοντας ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εμμένει στη στάση της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι. «Προειδοποιούμε τους φίλους μας ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα το συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό Όρμπαν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι σε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της Σλοβενία και την Ομάδα του Βίσεγκραντ.

Η επίλυση του ζητήματος είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που αποτελούν από τους μεγαλύτερους ωφελημένους τόσο του κοινοτικού προϋπολογισμού όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ χρειάζονται τα χρήματα για τη στήριξη των οικονομιών τους μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή