ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19

Το «ημέρωμα του κορωνοϊού»

Το «ημέρωμα του κορωνοϊού»

Ιστορική η χθεσινή ημέρα, καθώς ξεκίνησε στη Βρετανία, για πρώτη φορά σε δυτικό κράτος, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 με το ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Πρώτη από όλους, εκτός των εθελοντών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, εμβολιάστηκε σε νοσοκομείο του Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν. Εμφανώς συγκινημένη η ηλικιωμένη γυναίκα δήλωσε ότι αισθάνεται εξαιρετικά προνομιούχος που της δόθηκε αυτή η ευκαιρία. «Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή μπορώ το νέο έτος, επιτέλους, να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς». 

Μεταξύ των τυχερών της χθεσινής ημέρας ήταν και ο 81χρονος Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος εμβολιάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι. Η συνωνυμία του με τον μεγάλο ποιητή και συγγραφέα έκανε τους χρήστες του Twitter να αναφέρονται στο «Ημέρωμα της γρίπης» από τη γνωστή σαιξπηρική κωμωδία «Το ημέρωμα της στρίγκλας». Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου, τις επόμενες ημέρες θα εμβολιαστούν η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ και ο 99 ετών σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.

Το «ημέρωμα του κορωνοϊού»-1Aσφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ανάλυση των στοιχείων των κλινικών μελετών, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, δεν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του σκευάσματος. Δεν αποκλείεται το καινοτόμο εμβόλιο να λάβει, εντός των προσεχών ημερών, άδεια επείγουσας χρήσης και στις ΗΠΑ. Παρά τη μεγάλη αισιοδοξία που επικρατεί χάρη στην έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο του Λονδίνου, τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να «αντέξει τώρα μια χαλάρωση» καθώς σε πολλά μέρη καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, εξήγησε ότι καθώς δεν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν, θα πρέπει να περιμένει για να κάνει το εμβόλιο. Δημοσκόπηση των Savanta ComRes, για λογαριασμό των ITV News, κατέγραψε ότι το 57% των ενηλίκων Βρετανών εμπιστεύονται, μετά την έγκρισή του από τους αρμόδιους φορείς, το εμβόλιο. 

Στην ίδια κατεύθυνση και η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Μάργκαρετ Χάρις, η οποία τόνισε ότι παρά την αδιαμφισβήτητη συμβολή των εμβολίων στον αγώνα κατά της πανδημίας, μόνο τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι δυνατόν να αποτρέψουν την εμφάνιση ακόμη ενός επιδημικού κύματος. 

Η πρόταση

Tέλος, δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει ότι η φαρμακοβιομηχανία Pfizer προσέφερε στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα προαγοράς περισσότερων δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 από τα 100 εκατομμύρια που είχαν συμφωνηθεί. Ωστόσο, η πρόταση δεν ευοδώθηκε ποτέ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Γιατί οι ΗΠΑ εκχώρησαν την προτεραιότητά τους στο εμβόλιο κατά της COVID-19 παραμένει ανεξήγητο. Παρότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζονται, γνώστες της κατάστασης υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Pfizer να μπορέσει να διαθέσει στις ΗΠΑ περισσότερες από τις 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της πριν από τον Ιούνιο.