Επί μήνες φέρεται να συνεχίζεται η ρωσική κυβερνοεπίθεση στην Ουάσιγκτον

Επί μήνες φέρεται να συνεχίζεται η ρωσική κυβερνοεπίθεση στην Ουάσιγκτον

Λογισμικό εταιρίας διαχείρισης δικτύων χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την εισβολή σε υπηρεσίες και εταιρίες παγκοσμίως

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι κυβερνοπειρατές, με τη στήριξη της Μόσχας, έχουν διασπάσει το ηλεκτρονικό τείχος ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης κι έχουν εισβάλει στα αρχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα Washington Post. Η σχετική πειρατεία έχει αρχίσει εδώ και μήνες, χρησιμοποιώντας ως όχημα το πρόγραμμα τρίτης εταιρίας λογισμικού.

Πρόκειται, κατά το δημοσίευμα, για μέρος παγκόσμιας εκστρατείας κατασκοπείας που διαρκεί τουλάχισοτν από την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν απο το περασμένο Σαββατοκύριακο να εκτιμήσουν τη φυση και την έκταση των εισβολών και να επιβάλουν αποτελεσματικά αντίμετρα, ωστόσο φαίνεται πως η εισχώρηση των κυβερνοπειρατών είναι εκτεταμένη και έχει αρχίσει εδώ και καιρό.

Πρόκειται για τη γνωστή ομάδα ΑΡΤ29, γνωστή και ως Cozy Bear, που συνδέεται με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Ρωσίας. Οι Ρώσοι χάκερ φέρονται να έχουν προσβάλει την ασφάλεια συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους.

Είναι η ίδια ομάδα κυβερνοπειρατών που τον καιρό της κυβέρνησης Ομπάμα είχαν προσβάλει τους σέρβερ του Λευκού Οίκου και τους Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εταιρία FireEye, που έπεσε και η ίδια θύμα κυβερνοεπίθεσης, πέρα από την αμερικανική κυβέρνηση, στο στόχαστρο των Ρώσων χάκερ είναι από την περασμένη άνοιξη και εταιρίες τεχνολογίας, συμβουλευτικές και τηλεπικοινωνιακές, αλλά και ενεργειακές, σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Μέση και Ανατολή.

Την έρευνα διεξάγει το FBI, που αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά στην εφημερίδα.

Η διάρρηξη των συστημάτων κυβερνοασφαλείας φέρεται να έχει γίνει μέσω τρίτου προγράμματος, ενός συστήματος διαχείρισης δικτύου της εταιρίας SolarWinds, σύμφωνα με την FireEye.

Με δήλωσή της η SolarWinds παραδέχθηκε ότι κάποια προϊόντα που έθεσε σε κυκλοφορία τον Μάρτιο και τον Ιούνιο φέτος μπορεί να έχουν καταστεί όπλο για μια «πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη και στοχευμένη επίθεση από άλλο κράτος».

Τη Δευτέρα η Ρωσία αρνήθηκε κάθε σχέση με κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Κρεμλίνου.

Πηγή: The Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή