Πομπέο: Η Ρωσία παίζει πολιτικά παιχνίδια στη Μεσόγειο

Πομπέο: Η Ρωσία παίζει πολιτικά παιχνίδια στη Μεσόγειο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις κατηγορίες που εκτόξευσε η Μόσχα κατά της Ουάσιγκτον, με φόντο την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καταλογίζοντας στη Ρωσία ότι υπονομεύει τη σταθερότητα στη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες, εμποδίζοντας την πρόοδο στη Μεσόγειο.

«Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν κάποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια και προσπαθεί να σταματήσει την πρόοδο σε περιφερειακές συγκρούσεις, είναι η Ρωσία, η οποία ενεργεί μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντά της εις βάρος ολόκληρης της περιοχής» τόνισε ο κ. Πομπέο σε δήλωσή του για τη «ρωσική επιρροή στη Μεσόγειο».

Καταλόγισε δε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι επιχειρεί «να ξαναγράψει την ιστορία». «Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται με αποτελεσματικό τρόπο με τους περιφερειακούς εταίρους και υποστηρίζουν την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Λιβύη», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ρωσία, από την πλευρά της, υπονομεύει την εσωτερική πολιτική χωρών στην περιοχή της Μεσογείου, υποστηρίζει τον βάναυσο δικτάτορα της Συρίας (Μπασέρ αλ-Άσαντ) και τροφοδοτεί τη σύγκρουση στη Λιβύη μέσω οργανώσεων συμμάχων της», δήλωσε ακόμη.

«Στην Ελλάδα, είδαμε Ρώσους διπλωμάτες να εκδιώκονται από τη χώρα το 2018 επειδή υπονόμευσαν τη συμφωνία των Πρεσπών και να παρενέβησαν στις Ορθόδοξες θρησκευτικές υποθέσεις» είπε επιπλέον και πρόσθεσε ότι «πλούσιοι Ρώσοι – πολλοί με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο – έχουν ξεπλύνει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μάλτας».

«Η Ρωσία εξακολουθεί να απειλεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο μετερχόμενη πολλές τεχνικές προκειμένου να διαδώσει την παραπληροφόρηση, να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία και να διασπείρει το χάος, τις συγκρούσεις και τη διαίρεση στις χώρες της περιοχής», ανέφερε ο κ. Πομπέο.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επεσήμανε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας «είναι παράνομες» και «αποτελούν άλλη μια ένδειξη αλαζονικής στάσης απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο».

Σημειώνεται ότι και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις κυρώσεις των ΗΠΑ ενώ απείλησε με αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή