Τσαβούσογλου: Δεν θα κάνουμε πίσω για τους S-400

Τσαβούσογλου: Δεν θα κάνουμε πίσω για τους S-400

Αντίστοιχα μέτρα για τις αμερικανικές κυρώσεις προανήγγειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λανθασμένη νομικά και πολιτικά χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την απόφαση της Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, κάνοντας εκ νέου λόγο για επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και προανήγγειλε τη λήψη αντίστοιχων μέτρων από πλευράς Τουρκίας, αφού αξιολογηθεί η κατάσταση. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στην Τουρκία.

Όπως είπε, η αγορά των ρωσικών S-400 είναι προγενέστερη του νόμου CAATSA (βάσει του οποίου επιβλήθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις) και υποστήριξε ότι η νομοθεσία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον μπορούν να ομαλοποιηθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκριθούν στις τουρκικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκείται στη Συρία.

Σε παρόμοια εκτίμηση προέβη και για τις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, τονίζοντας ότι το Παρίσι πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Άγκυρα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τετάρτη πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι μια επίθεση εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Ο τρόπος εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων κατά της διεύθυνσης αμυντικών βιομηχανιών (SSB) μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και εξουσιοδοτήσεων στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλα στελέχη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή