ΗΠΑ: «Σοβαρή απειλή» η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση

ΗΠΑ: «Σοβαρή απειλή» η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μία καλά ενορχηστρωμένη κυβερνοεπίθεση, η οποία ήρθε στο φως αυτή την εβδομάδα αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο» για την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για σημαντικές υποδομές.

Επίθεση δέχθηκαν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η αμερικανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια του Κυβερνοχώρου και των Υποδομών (Cisa) είπε ότι η αναχαίτιση της επίθεσης θα είναι «άκρως περίπλοκη και δύσκολη».

Πολλοί υποπτεύονται τη ρωσική κυβέρνηση, όμως η ίδια έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Cisa ανέφερε ότι κυβερνητικές υπηρεσίες, σημαντικοί φορείς στον τομέα των υποδομών και ιδιωτικοί οργανισμοί έχουν στοχοποιηθεί από έναν «προηγμένο και επίμονο απειλητικό παράγοντα» από τον Μάρτιο του 2020.

Ο δράστης των κυβερνοεπιθέσεων «έχει επιδείξει υπομονή, προσοχή και πολυπλοκότητα στον τρόπο που λειτούργησε σε αυτές τις παρεμβάσεις», δήλωσε.

Η Cisa δεν προσδιόρισε ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση ούτε ποιες υπηρεσίες και οργανισμοί επηρεάστηκαν καθώς και ποιες πληροφορίες εκλάπησαν ή εκτέθηκαν.

Παράλληλα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβερνοασφάλεια θα είναι για την κυβέρνησή του «βασική προτεραιότητα».

«Πρέπει εξαρχής να εμποδίσουμε και να αποτρέψουμε τους αντιπάλους μας από το να πραγματοποιούν σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε. «Αυτό θα το καταφέρουμε, μεταξύ άλλων, επιβάλλοντας σκληρές συνέπειες για όσους ευθύνονται για τέτοιες κακόβουλες ενέργειες, καθώς και μέσω συντονισμού με τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας».

Σε ρεπορτάζ τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επισημαίνουν δηκτικά ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη κάνει την παραμικρή δήλωση για την υπόθεση, μολονότι εξακολουθεί να ηγείται του κράτους που έχει πέσει θύμα των κυβερνοεπιθέσεων.

Πηγή: BBC, The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή