Κομισιόν: Αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Κομισιόν: Αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι 27 χώρες – μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απόφαση έρχεται μετά από απρόσμενες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές άλλων υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19 που είχε παραγγείλει η Ε.Ε., αναγκάζοντας έτσι το μπλοκ και άλλα κράτη με ισχυρές οικονομίες να βασιστούν σε δόσεις από μικρότερο αριθμό παρασκευαστών από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.

Πιέσεις για επιτάχυνση εμβολιασμών με έκτη δόση

Παράλληλα, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό το αίτημα προς τις ευρωπαϊκές αρχές να αυξηθούν στις έξι, από τις πέντε που έχει θεσπιστεί, οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer που περιέχει το κάθε φιαλίδιο, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών. 

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα υπόψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να δοθεί σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), το συντομότερο δυνατό.

Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί χθες, Δευτέρα, και η Γερμανία, μέσω τοποθέτησης του εκπροσώπου του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας.

Στο μεταξύ, θετικά μηνύματα εκπέμπει η γερμανική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία αναμένει ότι θα παραχθεί σύντομα ένας μεγαλύτερος αριθμός δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και θα είναι σύντομα διαθέσιμος στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή