Τζόνσον: Φανταστικά νέα η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τζόνσον: Φανταστικά νέα η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Θρίαμβο για τη βρετανική επιστήμη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, την έγκριση που έλαβε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για χρήση στη Βρετανία.

«Είναι στα αλήθεια φανταστικά νέα – και θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη» ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Τζόνσον.

«Τώρα θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Η κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η Βρετανία αντιμετωπίζει «άνευ προηγουμένου» επίπεδα λοιμώξεων, μετά και την εμφάνιση τις προηγούμενες ημέρες της μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία μεταδίδεται πιο εύκολα, χωρίς πάντως να προκαλεί –βάσει των ενδείξεων μέχρι τώρα- πιο σοβαρή νόσο Covid-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca – αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί από τότε που η 90χρονη Μάργαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech εκτός πλαισίου δοκιμών.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC