Επιστροφή στο παρελθόν

Η απουσία τουριστών λόγω πανδημίας επηρέασε την καθημερινή ζωή στην Τοσκάνη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λόφοι της Τοσκάνης προσείλκυσαν ιστορικά επισκέπτες από όλον τον κόσμο, προσφέροντας εισόδημα σε εργαζομένους στον τουρισμό, τη γεωργία και τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής. Το 2019, πάνωαπό 114.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το μικρό χωριό Καστελίνα ιν Κιάντι, με 2.800 κατοίκους. Η πανδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 75.600 Ιταλών, διέκοψε απότομα την τουριστική κίνηση και υποχρέωσε την Καστελίνα να υποχωρήσει πίσω στον χρόνο. Πριν από δεκαετίες, όταν οι κάτοικοι του χωριού χρειάζονταν ιατρικές συμβουλές, έγγραφα υγειονομικών υπηρεσιών ή ακόμη και αιμοληψίες για αναλύσεις, έσπευδαν στο φαρμακείο που βρίσκεται στην ερειπωμένη μεσαιωνική πύλη του χωριού, απέναντι από την εκκλησία. Η αλλαγή της νομοθεσίας, όμως, μετέθεσε πολλές από τις αρμοδιότητες αυτές στις υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Ο εντοπισμός των πρώτων κρουσμάτων COVID-19 στην Καστελίνα υποχρέωσε τον δήμο να κλείσει την υγειονομική του υπηρεσία, με τους κατοίκους να στρέφονται πάλι στο φαρμακείο για τις ανάγκες τους. «Οι κάτοικοι επισκέπτονται το φαρμακείο, όπως έκαναν πριν από πολλά χρόνια», λέει ο 68χρονος φαρμακοποιός Αλέσιο Μπέρτι, που διατηρεί το κατάστημα εδώ και 46 χρόνια. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οι κάτοικοι σχημάτιζαν ουρά για να αγοράσουν συμπληρώματα διατροφής και μάσκες, ενώ οι τέσσερις υπάλληλοι εργάζονταν υπερωριακά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Το φαρμακείο μετατράπηκε σε κοινωνική κλινική και αυτοσχέδιο κέντρο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Η Καστελίνα δεν επλήγη ιδιαίτερα στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Το φθινόπωρο, όμως, εστίες μετάδοσης εντοπίσθηκαν στο χωριό, αν και μόνο ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από COVID-19. Η χρονιά υπήρξε, όμως, καταστροφική για όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Η οικογένεια Καπελέτι διαθέτει κατάστημα δερμάτινων ειδών. Παρότι η κ. Καπελέτι τοποθέτησε αντισηπτικό χεριών στην είσοδο και άφηνε ανοιχτές τις πόρτες για εξαερισμό του χώρου, οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες έφθασαν στην περιοχή στα τέλη Ιουλίου, ενώ η συνήθης συρροή Αμερικανών, Αυστραλών και Καναδών έλειψε φέτος. Πολλοί τουρίστες και κάποιοι ντόπιοι, πάντως, εξέφρασαν τη χαρά τους για την ησυχία. Το καλοκαίρι θύμιζε τη δεκαετία του 1990, πριν αρχίσουν οι αφίξεις πούλμαν γεμάτων τουρίστες στο Κιάντι. Οι εισπράξεις των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 80%, με τους ιδιοκτήτες τους να επιβιώνουν χάρη στις διαδικτυακές αγορές.

Για άλλους η χρονιά δεν ήταν τόσο τραγική. «Μείναμε κλειστοί κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά όταν άνοιξαν πάλι τα εστιατόρια, Ιταλοί και κάποιοι ξένοι που έχουν ακίνητα στην περιοχή επισκέφθηκαν το χωριό, χωρίς να κάνουν οικονομία στο φαγητό και το κρασί», λέει ο Τζουζέπε Στιατσίνι, ιδιοκτήτης του Λα Τόρε, του παλαιότερου εστιατορίου του χωριού, που άνοιξε τις πόρτες του το 1922. Σήμερα, εταιρεία τηλεπικοινωνιών πραγματοποιεί έργα κατά μήκος της επαρχιακής οδού για εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, που θα προσφέρει στην Καστελίνα γρήγορο Διαδίκτυο. «Ισως μπούμε, επιτέλους, στον 20ό αιώνα», σχολιάζει γελώντας κάτοικος του χωριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή