Γιατί φοβίζει τους επιστήμονες η βρετανική μετάλλαξη του ιού

Γιατί φοβίζει τους επιστήμονες η βρετανική μετάλλαξη του ιού

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξημένα επίπεδα συναγερμού θέτουν την παγκόσμια ιατρική κοινότητα αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρίες τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Ήδη η Moderna ανακοίνωσε ότι εργάζεται με σκοπό ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του νέο νοτιοαφρικανικού στελέχους, ενώ επιστήμονες  του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν ότι η βρετανική μετάλλαξη του ιού –η οποία βρίσκεται πίσω από την αύξηση των μολύνσεων- ίσως δεν είναι απλά πιο μεταδοτική αλλά και πιο θανάσιμη: Αυξάνοντας τον κίνδυνο θνητότητας κατά περίπου 30% σε σχέση με άλλα στελέχη του ιού.

Η βρετανική μετάλλαξη του ιού -γνωστή ως B.1.1.7- είναι επίσης έως 70% πιο μεταδοτική από άλλες παραλλάξεις που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εντοπισθεί σε διάφορα σημεία της υφηλίου. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι το βρετανικό στέλεχος μπορεί να καταστεί η κυρίαρχη εκδοχή κορωνοϊού στη χώρα έως τον Μάρτιο.

Ποια είναι τα νέα στοιχεία που έχουν οι Βρετανοί επιστήμονες;

Τα στοιχεία που αφορούν τον κίνδυνο θνητότητας προέρχονται από τη βρετανική υπηρεσία NERVTAG, (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group) η οποία εξετάζει τις νέες απειλές ιών του αναπνευστικού.

Οι εν λόγω μελέτες συνδέουν τα δεδομένα από από τα τεστ κορωνοϊού στη κοινότητα με τους θανάτους από τον ιό.

Αν και κάθε ανάλυση έδειξε ελαφρώς διαφορετικά ποσοστά, όλες τους καταδεικνύουν έναν υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από την βρετανική μετάλλαξη σε σχέση με όσους έχουν προσβληθεί από άλλα στελέχη του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καμία από τις αναλύσεις δεν έδειξε μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Η NERVTAG συνδύασε τα ευρήματα σε ένα μοντέλο, εκτιμώντας ότι η μέση θνητότητα του νέου στελέχους είναι αυξημένη κατά 30%.

Πόσο βέβαιοι είναι οι επιστήμονες για τα ευρήματά τους;

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει μία αβεβαιότητα για τα ποσοστά θνησιμότητας επειδή οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές.

Τα πρώτα δεδομένα προέρχονται από αναλύσεις μίας σχετικά μικρής μερίδας του βρετανικού πληθυσμού που είναι γνωστό ότι προσεβλήθησαν από το νέο στέλεχος, λέει από την πλευρά της η Σούζαν Χόπκινς, του Δημοσίου Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας (PHE), προσθέτοντας ότι στοιχεία από «μερικές αλλά όχι όλες τις πηγές» κατατείνουν σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

«Είναι πιθανόν όμως να μη βλέπουμε την πλήρη εικόνα», αναφέρει.

Ωστόσο, ερωτηθείς για την αβεβαιότητα, ο καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, Τζον Έντμουντς, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «στατιστικά σημαντικά» και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και η επίδραση δεν είναι μικρή» είπε και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα δεν εμφανίστηκε εν μία νυκτί. «Εργαζόμασταν επί βδομάδες πάνω σε αυτό» επεσήμανε.

Γνωρίζουμε τι μπορεί να καταστήσει πιο θανατηφόρο το νέο στέλεχος;

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι, ωστόσο προσπαθούν να μάθουν περισσότερα πράγματα. «Εξακολουθούν να εμφανίζονται νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το στέλεχος και έχουν ξεκινήσει περισσότερες προσπάθειες για να κατανοήσουμε πλήρως πώς συμπεριφέρεται», δήλωσε η Χόπκινς του PHE.

Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι ότι το νέο στέλεχος εμφανίζει μια μετάλλαξη σε ένα μέρος του ιού, που τον καθιστά πιο ικανό να συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα.

«Αυτή είναι η πιο πιθανή βιολογική εξήγηση για την παρατηρούμενη αύξηση της μεταδοτικότητας και, ενδεχομένως, την αύξηση της έντασης που θα μπορούσαμε να δούμε», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πίτερ Χόρμπι.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ δήλωσε ότι αυτή η ισχυρότερη σύνδεση του ιού με τα κύτταρα θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει «μια ισχυρότερη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα, που προκαλεί εντονότερα συμπτώματα.

Πόσο ανησυχητική είναι η δυνητικά υψηλότερη θνησιμότητα;

Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις αναλύσεις που μιλούν για 30% αυξημένη εκτίμηση κινδύνου θνησιμότητας, περιέγραψε τα στοιχεία ως «μια πραγματικά σημαντική στροφή προς το χειρότερο σενάριο». «Αυτός ο ιός είναι πολύ σοβαρός και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», είπε.

Σύμφωνα με το PHE, ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου ανά μόλυνση με COVID-19 (σε όλες τις ηλικιακές ομάδες) «παραμένει χαμηλός, τόσο για το νέο στέλεχος, όσο και για το παλαιότερο».

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Moderna: Νέες δοκιμές για την αντιμετώπιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Έως και οκτώ φορές ταχύτερα μεταδίδεται η βρετανική μετάλλαξη του ιού

Δυσαρέσκεια Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT