Ρωσία και ΗΠΑ επεκτείνουν τη συνθήκη κατά των πυρηνικών για άλλα 5 έτη

Ρωσία και ΗΠΑ επεκτείνουν τη συνθήκη κατά των πυρηνικών για άλλα 5 έτη

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με τους όρους που η ίδια επιθυμούσε

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέκταση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων για άλλα πέντε χρόνια συμφώνησαν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε με όρους που ευνοούν τα ρωσικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριγιάμπκοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι Ρωσία και ΗΠΑ έφτασαν σε συμφωνία επέκτασης της Νέας Συνθήκης START περί ελέγχου των πυρηνικών όπλων, και μάλιστα με τους όρους της Ρωσίας, όπως είπε.

Η συμφωνία, που είχε αρχικά υπογραφεί το 2010, επρόκειτο να εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου. Προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων και άλλων που μπορούν να αναπτύξουν Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο εδώ και μία εβδομάδα Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε την πρώτη του επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μεταξύ των θεάτων που τέθηκαν είναι και η κοινή τους πρόθεση για επέκταση της συνθήκης για τα πυρηνικά.

Την Τρίτη το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Δούμα.

Πηγή: Reuters, Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή