Φον ντερ Λάιεν: Ζητούμε διαφάνεια και αξιόπιστο σχεδιασμό από AstraZeneca

Φον ντερ Λάιεν: Ζητούμε διαφάνεια και αξιόπιστο σχεδιασμό από AstraZeneca

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι το συμβόλαιο της Ε.Ε. με την εταιρεία AstraZeneca για το εμβόλιο της COVID-19 περιέχει δεσμευτικούς όρους, ζητώντας παράλληλα μια εύλογη εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις προμήθειες.

Επιπλέον, είπε ότι στο συμβόλαιο αναγράφονται ξεκάθαρα οι ποσότητες που έπρεπε να παραδοθούν τον Δεκέμβριο και κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρονται και οι τέσσερις τοποθεσίες παραγωγής που βρίσκονται στη Βρετανία.

Σημειώνει μάλιστα ότι η AstraZeneca δεν έχει δώσει εύλογες εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, ενώ τονίζει ότι είναι σημαντικό να δημοσιευθεί το συμβόλαιο καθώς και ότι επιθυμεί αυτό να γίνει σήμερα.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απόλυτα σαφές», δήλωσε, ζητώντας διαφάνεια από την εταιρεία καθώς και αξιόπιστο σχεδιασμό.

«H AstraZeneca μας είχε διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Απάντηση σε Σοριότ για “best-effort delivery” 

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριότ είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με την Ε.Ε. βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) και δεν τη δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Παράλληλα ο Σοριότ επισήμανε ότι η Ε.Ε. καθυστέρησε να συνάψει σύμβαση προμήθειας με την εταιρεία, κατά συνέπεια αυτή δεν είχε επαρκή χρόνο να λύσει τα προβλήματα παραγωγής στη μονάδα παραγωγής του Βελγίου.

Ωστόσο σήμερα η φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η Ε.Ε. θέλει να δώσει στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα μια επεξεργασμένη εκδοχή του συμβολαίου, από την οποία θα έχουν απαλειφθεί ορισμένα στοιχεία, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αγεφύρωτο το χάσμα

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. κινείται προς άμεση υιοθέτηση, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, του μηχανισμού διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς παρατείνεται το αδιέξοδο με τις δόσεις που αναμένει από την AstraZeneca.

Εν τω μεταξύ, νέες ρωγμές στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά και βαρύ πλήγμα στην εταιρεία, προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών –παραμονές της σημερινής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων– να συστήσει το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για τις ηλικίες 18-64 ετών.  

Αίτημα για επιθεώρηση της παραγωγής στο Βέλγιο

Παράλληλα, η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή των εμβολίων της AstraZeneca σε εργοστάσιο του Βελγίου. 

Η βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Φάρμακα και τα Υγειονομικά Προϊόντα δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκτελεστική αρχή της Ε.Ε., η οποία έχει συντονίσει τις παραγγελίες των εμβολίων, έχει ζητήσει επιθεώρηση των προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή